Gubitak za Srbiju / Vodeća ukrajinska IT tvrtka već je, umjesto adrese u Srbiji, upisala - Zagreb. Otkrili koliko zapošljavaju već prve godine

Odluku su donijeli zbog proruskih stavova srbijanske vlade. Oni imaju više od dvije tisuće zaposlenika i djeluju na nekoliko kontinenata

9.3.2022.
21:30
VOYO logo

Svoj su put počeli u ukrajinskom Lavovu. Od tada se šire diljem svijeta. U proljeće su trebali otvoriti razvojni centar u Srbiji, ali ipak su izabrali Hrvatsku jer, kažu, reakcija vlada na događaje u njihovoj zemlji iznimno im je važna. 

"Nažalost, primijetili smo da trenutačna vlada u Srbiji ne daje punu podršku našoj zemlji, za razliku od Hrvatske koja u potpunosti podržava Ukrajince. U Srbiji smo već imali ljude na terenu, administratore koji su trebali povećati našu prisutnost u zemlji, a sada sve moramo pregrupirati i premjestiti naše planove u Zagreb", govori Vitalij Sedler, osnivač i izvršni direktor Intelliasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje u prvoj godini rada planiraju zaposliti i do 100 ljudi. 

"Trebat će nam neko vrijeme da pronađemo ured, da riješimo pravna pitanja, uspostavimo administrativni tim poput regrutera i voditelja ureda i da krenemo zapošljavati ljude. Ovu odluku snažno podržava naša ukrajinska IT zajednica. Razumijemo da postoji i podrška za Ukrajinu u srpskom IT sektoru i među ljudima, ali nažalost, nedostaje podrška vlade", kaže Sedler. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz jedne od najuspješnijih IT tvrtki u Hrvatskoj ovo pozdravljaju i kažu, iako IT sektor ovdje raste, velike tvrtke uglavnom su radije dolazile u zemlje u regiji poput Srbije, Bugarske i Rumunjske. 

"To su uostalom veće zemlje. Nije nužno da će se svi seliti iz Srbije u Hrvatsku, međutim ovisno o tome kako će dalje se političko vodstvo u Srbiji opredjeljivati za jednu ili drugu opciju u ovom ratu možda će se dogoditi i daljnji egzodusi", komentirao je Alan Sumina, direktor hrvatske IT tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iz ukrajinske tvrtke sada su još motiviraniji. Svi su djelatnici iz centralnog i istočnog dijela Ukrajine prebačeni u zapadni dio zemlje gdje nastavljaju raditi. 

Image
dramatične slike /

Zelenski objavio VIDEO granatiranog rodilišta u Mariupolju: 'Ljudi, djeca su pod ruševinama!'

Image
dramatične slike /

Zelenski objavio VIDEO granatiranog rodilišta u Mariupolju: 'Ljudi, djeca su pod ruševinama!'

"Kada sjede za tipkovnicama i pružaju usluge našim klijentima, klijenti te usluge plate i tako novac teče u ukrajinsko gospodarstvo i smatram da je to vrlo snažna podrška našoj ekonomiji u ovoj situaciji", kaže Sedler. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listu lokacija na kojima djeluju diljem svijeta, na svojoj web stranici Zagreb su već dodali. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo