BIVŠI DEKAN FILOZOFSKOG / Vlatko Previšić odbio dati izjavu novinarima: 'Pustite me! Maknite se!'

Vršiteljem dužnosti dekana Filozofskog fakulteta imenovan je dosadašnji prodekan, povjesničar Željko Holjevac

3.10.2016.
15:17
VOYO logo

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio je u ponedjeljak prof. dr. Vlatka Previšića dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta (FF) u Zagrebu i za obnašatelja dužnosti dekana toga fakulteta imenovao povjesničara prof. dr. Željka Holjevca, dosadašnjega prodekana za organizaciju i razvoj i ovlastio ga da osigura nesmetan početak nove akademske godine.

Senat zagrebačkoga Sveučilišta time je s 55 glasova za, tri glasa protiv i uz četiri suzdržana glasa potvrdio Odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damira Borasa od 3. listopada ove godine o suspenziji prof. dr. Vlatka Previšića, te je on razriješen dužnosti dekana FF-a zagrebačkoga Sveučilišta, priopćio je nakon sjednice Senata Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća se da je rektor Boras kao ključni razlog suspenzije profesora Previšića naveo njegovu dob jer, prema mišljenju mjerodavnoga ministarstva - Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Previšić nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta također je istaknuo kako je riječ o profesoru zavidne znanstvene karijere, te da je profesor Previšić ostavio značajan trag u djelovanju i razvoju Filozofskoga fakulteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senat je, sa 60 glasova za i uz dva suzdržana glasa, prihvatio rektorov prijedlog da se za obnašatelja dužnosti dekana FF-a imenuje izvanredni profesor Željko Holjevac, dosadašnji prodekan za organizaciju i razvoj. Obnašatelja dužnosti dekana Senat je ovlastio da osigura nesmetan početak nove akademske godine, te redovito održavanje nastave i svih djelatnosti FF-a.

Kako se navodi, Senat je također zaključio da u sljedećem razdoblju, obnašatelj dužnosti dekana mora osigurati provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su razrješenjem prof. dr. Vlatka Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta Senat je, stoji u priopćenju, na sjednici u ponedjeljak potvrdio imenovanje pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a.

Senat Sveučilišta u Zagrebu i rektor Damir Boras na sjednici su istaknuli da od svih članova akademske zajednice, zaposlenika i studenata očekuju poštovanje sveučilišnih institucija, Statuta i zakona, te su ih pozvali da u svome radu na Sveučilištu djeluju kroz institucije sustava i da se suzdrže od izvaninstitucijskoga djelovanja, uz ostvarivanje međusobnoga konstruktivnog i akademskog dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
holjevac umjesto njega /

Gotovo jednoglasno: dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić suspendiran

Image
holjevac umjesto njega /

Gotovo jednoglasno: dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić suspendiran

Previšića rezultati glasovanja prilično iznenadili

Boras nije želio govoriti o pojedinostima nego je najavio priopćenje u kojem će izvijestiti o rezultatima sjednice Senata.

S obzirom da je uoči sjednice Previšić izjavio kako ostavku nikada neće dati, rezultati glasovanja prilično su ga iznenadili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pustite me! Maknite se!", govorio je novinarima sada već bivši dekan Filozofskog fakulteta ulazeći u automobil.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike