NOVI DETALJI / Vlasnik kluba ispred kojeg je nasmrt pretučen Denis Tot ima krim-dosje: Klub Svele Priviledža nema dozvolu za rad, i bespravno je izgrađen

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Noćni klub ispred kojeg je pretučen hrvatski rukometaš Denis Tot nalazi se na zemljištu zbog kojeg se već 20 godina vode bitke oko zakupa i dozvola za rad

16.4.2022.
11:48
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se doznalo da je premlaćivanje hrvatskog rukometaša, 27-godišnjeg Denisa Tota, koji je od zadobivenih ozljeda i preminuo, pokušano biti zataškano, cure novi nevjerojatni detalji vezani uz njegovu smrt.

Image
NALAZI SE U KOMI /

Pojavili se detalji premlaćivanja hrvatskog rukometaša: 'To se dogodilo u noćnom klubu, a snimke su izbrisane. Netko zna što radi'

Image
NALAZI SE U KOMI /

Pojavili se detalji premlaćivanja hrvatskog rukometaša: 'To se dogodilo u noćnom klubu, a snimke su izbrisane. Netko zna što radi'

Podsjetimo, Tot je pretučen 7. travnja ispred noćnog kluba Privilege u Skopju. Kao vlasnik kluba, odnosno tvrtke "Super Lajt Park" koja drži klub spominje se Stefan Stamenkov. No, Jutarnji prenosi napise Istraživačke reporterske laboratorije Makedonije (IRLM), kako je javna tajna da je vlasnik kluba Cvetko Dičevski poznatiji kao Svele Priviledž. On je 2013. optužen za pokušaj ubojstva nanošenjem teške tjelesne ozljede. Uz njega se veže i skopski kafić Mango, čije društvene mreže sad uređuje njegov otac Mitre Dičeski, jer je ovaj obrisao sve profile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko nema dozvolu za rad

Inače, Državni tržni inspektorat Ministarstva gospodarstva izdalo je rješenje o pečaćenju kluba, jer je istragom provedenom 13. veljače utvrđeno da tvrtka "Super Lajt Park" nema dozvolu za rad. Inspektorat je 16. veljače donio rješenje o zatvaranju kluba, jer Stamenkovu nisu mogli uručiti raniju odluku, iako imaju njegovu adresu i telefon.

IRLM piše kako makedonski biznismeni, političari i estradnjaci čuvaju prostor za diskoteke u jednom parku u Skopju. Dokumentima i iskazima ljudi upoznatih sa zbivanjima potkrepljuju tezu da su izvan radara institucija koje bi ih trebale kontrolirati. Rade na crno, bez ugovora i licenci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni u cijeloj priči je, čini se, Enver Maliqi. U njegovu je društvu i pop zvijezda te biznismen Darko Gelev Break, koji je inače zet Svetozara Janevskog, čovjeka koji je tijekom devedesetih postao vlasnikom Skopske pivare, koju su kasnije kupili Heineken i Coca-Cola. Upravo potreba zabavne, duhanske te industrije pića s jedne strane te organiziranog kriminala s druge strane čine noćni život u Skopju. Zbog istraživanja ove teme, novinari IRLM-a su bili izvrgnuti svojevrsnim pritiscima. A do svega su došli sasvim slučajno.

Gradske tvrtke uvele nered

Naime, tijekom nasumične provjere podataka za drugu temu vezanu uz rad gradskog poduzeća "Parkovi i zelenilo", otkrili su, kako pišu "kaos, bezakonje i nemar" na prostoru bivšeg luna-parka u Skopju. Ondje se svake godine od proljeća do jeseni otvaraju četiri noćna kluba, među kojima je i Privilege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo za vrijeme vladavine bivšeg gradonačelnika Koce Trajanovskog. Tada je osnovana tvrtka "Luna DOOEL", koja je trebala biti odgovorna za pravilno poslovanje tog prostora. No, umjesto toga, već tri godine niti jedan od četiri noćna kluba koja se nalaze u bivšem luna-parku nema dozvolu za rad, jer im Grad Skopje nije dao ugovore. Naravno, ne treba spominjati da su se imena klubova i vlasnici mijenjali kao na traci, što je možda otežalo i aktualnoj gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnikom Petrom Šilegovim da uvede kakav-takav red. Pokušao se umiješati i Državni tržni inspektorat, ali nikome nisu obustavili rad.

Gradske vlasti pribjegavaju vatrogasnom rješenju dajući ugovore noćnim klubovima, no nejasno je zašto uopće tako postupaju. Naime, Luna DOOEL je prostor na kojem je otvoren klub Privilege ugovorom dodijelila tvrtci AJ M d.o.o. još 2003. za 1500 eura godišnje zakupnine. Prema tom ugovoru, ondje je trebao niknuti teren za mini-golf. Aneksom ugovora iz 2005. AJ M d.o.o. je oslobođena zakupnine, a najam je produljen za narednih 19 godina. No, ondje je najprije niknuo klub već spomenutog Darka Geleva Breaka bez ikakve dozvole i plaćanja najma još od 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješavanje problema natječajem

Zbog toga je 2013. Luna DOOEL raskinula ugovor s njegovom tvrtkom, ali je i potpisala novi, s drugom tvrtkom u njegovu vlasništvu. Nakon što su novinari IRLM-a u noćnom klubu Privilege uspjeli doznati da se fiskalizacija vodi na tvrtku supruge Cvetka Dičevskog, Grad Skopje je raspisao natječaj za davanje u zakup zemljišta u gradskom parku na kojem se nalaze četiri noćna kluba. Početne cijene zakupa se kreću od 10.000 do 11.500 eura.

Dobar biznis u parku bi tako moglo poremetiti ubojstvo Denisa Tota, zbog čega je sve pod povećalom hrvatske javnosti. U Makedoniji se vjeruje da bi to moglo smanjiti prostor za manipulacije. Stoga tamošnji ministar unutarnjih poslova, Oliver Spasovski tvrdi da policija nije ništa zataškala te da je prikupila ključne dokaze unutar 24 sata te ubrzo i uhitila osumnjičenog za ubojstvo hrvatskog rukometaša, člana RK Butel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo