komplicirana zakonska procedura / Vlasnici dronova traže kraći rok za dozvolu snimanja iz zraka: veliki broj dronova leti u sivoj zoni jer nisu prijavljeni

Image
Foto: Thinkstock

Od njih 500 ovlaštenih samo ih dvadesetak ima potrebne dozvole za snimanje dronovima u naseljenim mjestima, dakle za sve četiri kategorije letova

7.9.2017.
16:20
Thinkstock
VOYO logo

Piloti iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Austrije natjecali se na državnom prvenstvu u utrci dronova održanom u Prelogu. Fran Kaić osvojio je prvo mjesto u nacionalnom poretku i time si osigurao pravo nastupa na europskom prvenstvu, dok je ukupni pobjednik bio Austrijanac Kevin Trabi, piše Emedjimurje.

Hrvatska udruga bespilotnih sustava koja je organizirala utrku, pokušava popularizirati korištenje dronova, ali i pojednostaviti zakonsku proceduru oko najma tih letjelica za snimanje koncerata, svedbenih svečanosti, raznih manifestacija i raznih javnih okupljanja iz zraka, te za korištenje u poljoprivredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni s nestrpljenjem iščekaju sastanka DGU-a i Ministarstva obrane koje je DGU-i i dodijelilo posao izdavanja i pregledavanja materijala snimljenog iz zraka.

Naime, u evidenciji Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo je oko 500 ovlaštenih operatera bespilotnih zrakoplova koji mogu pružati i usluge snimanja iz zraka. No od svih njih samo ih dvadesetak ima potrebne dozvole za snimanje dronovima u naseljenim mjestima, dakle za sve četiri kategorije letova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je što veliki broj dronova leti u sivoj zoni jer nisu prijavljeni, a vlasnici ih tretiraju kao bezopasne igračke. 

Prema pravilniku bespilotni zrakoplovi mogu imati masu do 150 kilograma, a za one iznad toga nadležna je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa. Letačke operacije smiju se izvoditi po danu na najmanje 150 metara udaljenosti od skupine ljudi, a za manje od toga treba podnijeti poseban zahtjev Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo. Kazne su od 5000 do 100.000 kuna, piše Emedjimurje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo