Vladom nije zadovoljno čak 60 posto građana

Vlada Zorana Milanovića nakon šest mjeseci podvlači političku crtu na učinjeno. Tvrde kako su do sada pripremali sve za ekonomski opravak.

21.6.2012.
19:17
VOYO logo

Dnevnik NOVE TV donosi veliko istraživanje što građani smatraju dobrim, što lošim, kao ocjenjuju rad vlade, ali i što smatraju kada ćemo vidjeti mjere Banskih dvora pa time i oporavak.

Najveći broj građana vjeruje da će se mjere vidjeti tek nakon 2015. i to njih 27 posto, ali zato svaki četvrti ispitanik smatra da će se mjere vidjeti već dogodine. 2014. kao godinu oporavka vidi 19 posto građana, a 2015. njih 8 posto. Tek 4 posto građana nada se oporavku u ovoj godini, točnije da će mjere dati rezultate. Njih 17 posto ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuriku birači ključnom godinom smatraju 2013., ili njih 38 posto u njoj vidi oporavak, a HDZ-ovi birači tek nakon sljedećih izbora ili 2015. vide kao godinu oporavka, njih 42 posto.

Nakon 6 mjeseci 60 posto građana nezadovoljno je Vladinim potezima, a njih 30 posto je zadovoljno. Ne zna njih 11 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šest mjeseci dobrim ili pozitivnim potezima Vlade ocjenjuje se porezni red: To smatra dobrim 52 posto ispitanika. Potom ukidanje povlaštenih mirovina, njih 49 posto, izmjene poreza na dohodak i povećanje najniže plaće dobrim smatra 41 posto ispitanika, smanjenje poreznih opterećenja tvrtkama dobrim vidi 38 posto građana. I manji državni proračun pa time i manje zaduživanje smatra dobrim 36 posto građana.

Pesimizam sve veći među građanima

Zoran Milanović mogao bi imati problema na nekim pitanjima koje Vlada sada otvara. Tako tek 31 posto njegovih birača dobrim ocjenjuje otvaranje pregovora o kolektivnim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenje struje, plina i cestarine smatra lošim 68 posto građana, veći PDV lošim smatra 61 posto birača. Njih 42 posto je protiv političkih postavljanja u NO tvrtki. Ali i 29 posto građana negativnim smatra odlazak Čačića i Linića u INU. Početak pregovora sa sindikatima lošim smatra 24 posto građana.

Nakon šest mjeseci Vlada i sve što je napravila neće pridonijeti izlasku iz krize. To smatra 56 posto birača, a da će sve biti dobro misli 32 posto birača. U odnosu na zadnje istraživanje o 100 dana Vlade vidljiv je povećan pesimizam. Tada je u mjere vjerovalo 48 posto građana, a njih 45 posto nije vjerovalo u njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo