PITANJE ŠEFA VSOA-e / Vladin kandidat se povukao, a Milanović i Plenković se uspjeli usuglasiti. Međutim, od odluke opet ništa. Evo zašto

Image
Foto: Milan Sabic/ Pixsell

Iz Vlade su poručili da se 'ovo pitanje može riješiti odmah kako bi se prijedlog uputio na mišljenje Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i kako bi predsjednik Vlade i predsjednik RH supotpisali rješenje o imenovanju novog ravnatelja VSOA-e'

2.8.2023.
17:56
Milan Sabic/ Pixsell
VOYO logo

I dalje se ne zna tko će biti novi šef VSOA-e, končna odluka opet je zapela ekskluzivno doznaje RTL, piše Danas.hr. Danas je održan sastanak između Tome Medveda i Dragana Lozančića, no još uvijek se nisu uspjeli dogovorili.

Prošlog tjedna predložena su još dva nova kandidata, kazali su iz Vlade, a s Uredom predsjednika RH vodile su se konzultacije. Usuglasili su se oko jednog kandidata. Iz Vlade su poručili da se "ovo pitanje može riješiti odmah kako bi se prijedlog uputio na mišljenje Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i kako bi predsjednik Vlade i predsjednik RH supotpisali rješenje o imenovanju novog ravnatelja VSOA-e."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Njegovo ucjenjivačko postupanje nema uporište...'

No, do dogovora ipak nije došlo. Iz Vlade su se još jednom dotaknuli predsjednika Zorana Milanovića pa objasnili kako "njegovo ucjenjivačko postupanje nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama". A razlog tomu je što smatraju "neprihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e.

Image
'ako ima nekih nejasnoća' /

Banožić pozvao Milanovića na razgovor o kandidatu za ravnatelja VSOA-e

Image
'ako ima nekih nejasnoća' /

Banožić pozvao Milanovića na razgovor o kandidatu za ravnatelja VSOA-e

"Isto tako, kada se govori o drugim vojnim dužnostima u sustavu obrane, mjesecima stoje prijedlozi za imenovanja kod predsjednika RH. Riječ je o nizu vojnih časnika koji godinama profesionalno rade svoj posao u okviru sustava Oružanih snaga te je uobičajeno da se navedena imenovanja rješavaju u skladu sa zakonom predviđenom procedurom, što uključuje načelnika Glavnog stožera OSRH, ministra obrane i predsjednika RH", kažu iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Validžić se povukao

Napomenimo, brigadir Ante Kujundžić je do imenovanja ravnatelja VSOA-e preuzeo koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Ta odluka donesena je 10. srpnja, a Kujundžić to može obnašati najdulje mjesec dana.

Premijer je kazao da je Vladin kandidat Mijo Validžić, no on se više ne natječe da bi naslijedio Ivicu Kindera jer se povukao. A sve to zato što se "predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te je svojim nastupima blokirao njegovo imenovanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 12 dana imaju predsjednik i premijer za dogovor oko VSOA-e. Doznajemo kada možemo očekivati dogovor i je li Vlada promijenila ploču

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo