Vladimir Šeks kreće u novu antihašku kampanju?

Nakon što je zamjenik glavnog haškog tužitelja Bob Reid prigovorio Hrvatskoj zbog spore istrage o Tomislavu Merčepu, postalo je očito da su odnosi RH i Haškog tužiteljstva u krizi.

22.4.2010.
9:02
VOYO logo

Kako piše Jutarnji list, u kuloarima Haškog suda može se čuti da je izjava Boba Reida najavila novu seriju pritisaka iz Haaga te da iduće izvješće Sergea Brammertza po pitanju 'topničkih dnevnika' neće biti povoljno po Hrvatsku.

Naime, Reid tvrdi da je DORH iz Haaga dobio dovoljno materijala da nastavi istragu o Tomislavu Merčepu, kodnog imena 'Atlantis', zbog čega je pozvan na očitovanje Haškom tužiteljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica Državnog odvjetništva to je demantirala, tvrdeći da slučaj 'Atlantis' spada u predmet B kategorije kod kojih ne postoji obveza periodičkog izvješćivanja Haškog tužiteljstva. U DORH-u su naglasili kako je unatoč nepostojanju obveze Haag u tri navrata primio izvješća o stanju predmeta 'Atlantis', a polemika se ugasila kada je postalo jasno da vodi u nove napetosti između haškog i hrvatskog tužiteljstva.

Iz EU, piše Jutarnji, sad stižu sve nepovoljnije vijesti o nastavku pregovora s Hrvatskom, a u diplomatskim krugovima obnovljena je teza o potrebi 'regionalnog pristupa' država s prostora bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U krugovima EU i State Departmenta vrlo negativno je odjeknula i HDZ-ova povika na ispriku/žalbu predsjednika Josipovića zbog zločina počinjenih u BiH, a time se navodno potvrđuju sumnje u iskrenost suradnje.

Također, među najvišim dužnosnicima HDZ-a već se javljaju ideje o tvrđem pristupu suradnji s Haškim tužiteljstvom, od kojih neki graniče s rađanjem novog antihaškog populizma, a predvodnik te struje u HDZ-u je navodno Vladimir Šeks, otkriva Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004120029006 arti-201004020588006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo