Vladimir Šeks je HDZ-ov Braco

21.1.2011.
12:38
VOYO logo

'Vladimir Šeks je HDZ-ov Braco: čim ugleda neki problem, problem nestaje', to je karakteristika potpredsjednika Sabora (pravog vladara HDZ-a?) kojom Rašeta započinje tekst o Šeksovoj prošlosti i predviđanjima njegove budućnosti u politici.

Naime, oporba ga doživljava kao inteligentnog, smirenog, lukavog čovjeka koji neusporedivo najbolje poznaje proceduru, ali je i spreman da je po potrebi izigra na najlucidniji način. Smatra ga se pravim vladarom HDZ-a, koji Jadranki Kosor olakšava opstanak iz sebičnih razloga, a ova bi ga se, pak, mogla riješiti zbog izbora i afera koje Vladimira Šeksa opterećuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je velika Šeksova trauma: uvijek djeveruša, nikad mladenka; stalno uz tron, nikad na tronu, izuzev epizode s vođenjem parlamenta", piše 24sata Express. Ivi Sanaderu, navodno, nikada nije oprostio uvredu, odnosno micanje sa spomenutog trona, a s Kosoricom ga veže tek savezništvo protiv zajedničkog neprijatelja.

"Navodno u toj stranci u zadnje vrijeme malo tko koga voli", domeće Rašeta. Izlaz za Kosor bi moglo biti Šeksovo umirovljenje, jer, kako je premijerki svojevremeno preporučio Ivan Aralica, "jao njoj ako sa Šeksom krene protiv Milinovića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Šeks uteg oko vrata HDZ-u?

Šeksove afere su raznovrsne. Prva velika je ona sa stjecanjem stana.

"Kao potpredsjednik Vlade Šeks je 1992. godine dobio stan od 160 četvornih metara u središtu Zagreba. U njemu je do tada stanovalo šest obitelji. Osječki stan, veličine 85 kvadrata, usred rata prodao je Slavonskoj banci, navodno za više od tisuću njemačkih maraka po kvadratu (dobio je 95 tisuća maraka), iako na tržištu u to doba nije mogao dobiti više od 600 maraka za kvadrat. Novi zagrebački stan, do tada u vlasništvu Stambenog fonda, otkupio je za 22 tisuće njemačkih maraka, odnosno za 136 DEM po kvadratu, sedam puta jeftinije od uzbudljive lokacije u Osijeku, na dometu srpskog topništva", navodi se u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče o njegovoj suradnji s Udbom drugi su njegov teret, kao i njegovo članstvo u Partiji do sedamdesetih godina. 1981. godine je završio na 13 mjeseci u zatvoru jer je kazao da JNA treba biti organizirana poput Hitlerovog Wehrmachta.

Zamjera mu se što je kao javni tužitelj optužio nekoliko novinara, ali i daleko gori potez – umiješanost u puštanje osumnjičenih za zločin u Pakračkoj Poljani na slobodu, o čemu je medijima pričao Tihomir Rubeša, nekadašnji zamjenik okružnog tužitelja. O njegovoj je ulozi u ratnim zločinima u Osijeku nedavno na tri stranice izvješća pisao Amnesty International, a o tome je pričao i bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjera se i njegov utjecaj na Ustavni sud i pojedine suce, ali i "šekimandering" krojenje izbornih jedinica "tako da uvijek idu naruku HDZ-u".

"Takav kroj izbornih jedinica u stručnoj literaturi se zove gery-mandering po Garryju Manderu koji ga je osmislio", napominje se u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će pobijediti? Kosor koja vlada stranačkim aparatom, ili Šeks koji je bio moćniji od Sanadera. Ne zna se.

Vezani članci:

arti-201101200130006 arti-201101140337006 arti-201011170589006 arti-201007290233006 arti-201005270244006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo