ZAGREB GUBI 50 POSTO VODE / Stručnjak otkrio zašto pucaju cijevi po metropoli: 'Problem nije nastao jučer. Novac je nabavljen, ali...'

Image
Foto: Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

Stručnjak za hidrodinamiku i vodogradnju, Vladimir Andročec tvrdi da pucanje cijevi u Zagrebu nisu uzrokovali potresi, već nemar i dotrajalost sustava

29.12.2021.
21:14
Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Cijevi zagrebačkog vodovoda sve češće pucaju. Najčešća su probijanja na Trešnjevci, a u utorak je cijev pukla i na Ribnjaku, zbog čega je došlo i do problema u prometu.

No, svake se godine dogodi oko 10.000 kvarova na vodoopskrbnoj mreži u metropoli, što znači da se svakog dana događaju problemi na 20 ili 30 mjesta, pojašnjava vodeći hrvatski stručnjak za hidrodinamiku i vodogradnju, Vladimir Andročec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPET JE PUKLA! /

Na Ribnjaku procurila vodovodna cijev: Zbog sanacije preusmjeren tramvajski promet

Image
OPET JE PUKLA! /

Na Ribnjaku procurila vodovodna cijev: Zbog sanacije preusmjeren tramvajski promet

Zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević obećao je nakon pucanja cijevi na Trešnjevci najavio ulaganje dvije milijarde kuna u sljedećih osam godina za sanaciju vodovoda i odvodnje. No, Andročec se već naslušao takvih priča.

"Stalno pričaju o milijunima, no ništa se ne događa. Problem zagrebačkog vodovoda i odvodnje nije od jučer i ne može se riješiti jednokratno. Rješenje nije samo u zamijeni cijevi jer je čitav sustav dotrajao i iz njega svakodnevno iscuri oko 50 posto vode iz vodocrpilišta. Taj se proces svakodnevno događa i bez puknuća", objasnio je Andročec za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromni gubici

Tvrdi da pucanja cijevi nemaju veze s godišnjim dobima, iako su nešto učestalija zimi, jer je potrošnja manja, a tlakovi veći. Stručnjak je upozorio i na sve veće gubitke vodovodne mreže, o kojima bi gradska vlast, dodaje, trebala voditi računa i razviti strategiju.

"Dijagram gubitaka raste. Primjerice, 1989. gubitak je bio 23 posto, 2011. popeo se na 47, a sada je 50 posto", upozorio je Andročec te dodao da će situacija biti gora ako se strategijom ne obuhvati čitav vodoopskrbni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu potresi, već nemar

Otkrio je i uzrok učestalog pucanja cijevi. Nisu to potresi, jer se cijevi postavljaju na elastične podloge, koje svakodnevno trpe vibracije od prometa, a mogu izdržati i podrhtavanje tla. Problem je u dotrajalosti sustava.

"Problem je shvaćen pa je nastao i ključni dokument, Strategija razvoja vodoopskrbe i odvodnje iz 2012. Izradio ju je stručni tim sastavljen od desetak najboljih inženjera Vodoopskrbe i odvodnje, a recenzenti su bila četiri sveučilišna profesora, među kojima i ja. Trebalo je izdvojiti sto milijuna eura za sanaciju vodoopskrbnog sustava. Novac je nabavljen, ali nije utrošen u te svrhe. ViO rješenje ima na stolu, neki su projekti su počeli, no još bez strateškog pristupa", zaključio je Andročec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo