KORONAIZBORI PRED VRATIMA / Vladajući više ne bježe od želje da na birališta izađemo u srpnju: Na koju će nedjelju pasti odabir?

Sve je izglednije raspuštanje Sabora do kraja svibnja

6.5.2020.
19:50
VOYO logo

Vladajući više ne bježe od želje da na birališta izađemo u srpnju pa tako predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kaže: ''Pred nama su teške odluke - ne može ih donositi Vlada uoči isteka mandata ili tehnička. Može, ali nema legitimitet kao tek izabrana i ja sam sklon da se čim prije ona izabere''.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška stiže od partnera pa tako predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić kaže: ''Dirigentska palica je na predsjedniku Republike Hrvatske. Druga polovica srpnja mjeseca, najkasnije”.

A to bi značilo da će se Sabor samoraspustiti do kraja svibnja. Ako zastupnici odluče da 9. sazivu mandat prestaje 22. svibnja, treba očekivati da izbori budu najranije 28. lipnja, a u igri su i prve tri nedjelje srpnja. Naravno, raspuštanje može biti i kasnije pa bi u obzir došao i kraj srpnja.

''Rekao sam da ćemo pratiti situaciju epidemiološki i uvjete koji neće pridonijeti širenju epidemije u Hrvatskoj“, poručio je Bačić.

''Fućka mi se! Potpisao bih da ne osvojimo nijedan mandat samo da ovo završi - i s Covidom i s potresom“, poručuje zagrebački gradonačelnik i jedan od HDZ-ovih partnera Milan Bandić.  Za oporbu dileme nema: "vladajući ne žele dočekati rujan jer će im stići sve greške na naplatu".

„Kad su prve ankete pokazale da raste rejting HDZ-a, onda smo došli do izbora u srpnju. Što se tiče zloporabe korištenja virusa u predizborne svrhe, to je namjera HDZ-a. To je očito jasno pa im predlažem da im slogan bude Plen-covid 19'', kaže predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

"Predlažem da ovaj model primijenite :gdje dobivate glasove, birališta se mogu otvoriti. Tamo gdje ne dobivate, ne mogu jer je opasnost od epidemije prevelika“, kaže predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Od ljevice se sve glasnije čuje kako trebaju zajednički nastupiti na izborima dok u MOST-u u kojem pregovaraju s Miroslavom Škorom tvrde da su za izbore spremni već sutra, a Nikola Grmoja kaže: ''Vladajući su u problemu jer su plašili virusom, karantena je. A sada će na brališta vući stare imunokompromitirane osobe“.

Na potezu su epidemiolozi koji će utjecati i na izgled predizborne kampanje, po svemu drukčije od onih na kakve smo navikli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo