UBOGA SIROTINJA / U Vladi kažu da BDP i izvoz rastu, a po kupovnoj moći smo na dnu EU-a: Špeceraj je ovdje skuplji nego u Nizozemskoj

26.6.2023.
22:30
VOYO logo

Ministar gospodarstva Davor Filipović pohvalio se ovih dana da u Europskoj uniji jedino Irska ima veći rast BDP-a od Hrvatske. Međutim, podaci koje je ovih dana objavio Eurostat ne govore tako. Po kupovnoj moći građana Hrvatska je na dnu EU-a, a hrana je kod nas skuplja nego u bogatoj Nizozemskoj.

Image
'SPOMENUT ĆU VAŽAN PODATAK' /

Plenković: 'Samo Irska ima veću stopu rasta BDP-a od Hrvatske'; Dotakao se i dogovora sa sindikatima

Image
'SPOMENUT ĆU VAŽAN PODATAK' /

Plenković: 'Samo Irska ima veću stopu rasta BDP-a od Hrvatske'; Dotakao se i dogovora sa sindikatima

'Uopće mi ne spominjite ministra Filipovića'

Ni građani se ne slažu s ministrom. Štoviše, neki to kažu vrlo grubo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Laže, non stop laže. Sve je optimalno, sve je super, a nama je sve gore i gore što se cijena tiče. Oočekujem samo još goru situaciju", kazala je za RTL Direkt Melita iz Zagreba.

Zagrepčanin Goran na spomen ministra gospodarstva tek je kratko rekao: "Nemojte mi ga uopće spominjati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo biti realni, nije ovdje bajno, nije dobro. Nije dobro", smatra Ivo, također Zagrepčanin.

'Zadovoljni smo kad nam država ne odmaže'

U jednoj zagrebačkoj IT tvrtki, koja izvozi napredne analitičke softvere i sustave umjetne inteligencije, kažu da njihov uspjeh nema ikakve veze ni s ministrom ni s državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla bih da smo zadovoljni kada nam država ne odmaže i već s tim korakom je dobro", kaže Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave IT tvrtke.

Mario Lešina profesor je ekonomije i vlasnik tvornice obuće koja gotovo cijeli asortiman izvozi na zapadnoeuropska tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka koja je naš glavni izvozni partner je stala. Oni su sada službeno u recesiji i prvi sektori koji to osjete su odjevni sektori, drugi sektor koji osjeti taj pad potrošnje je turizam i sad treba vidjeti što će se događati u sljedeća dva, tri mjeseca", kazao je Lešina za RTL.

'Lovi se u mutnom, ovdje je eldorado za cijene'

Po ukupnoj potrošnji kućanstva jasno se vidi podjela EU na siromašne istočne i bogate zapadne zemlje. Hrvatska je na 72 posto prosjeka, od nas su gori tek Bugarska, Rumunjska, Poljska i Mađarska. Za lošu situaciju Zdenka Damjanić, ekonomska sociologinja, krivi cijene proizvoda koje su u Hrvatskoj veće od onih u razvijenijim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas je takva situacija da je užasno puno uvoza i svi love u mutnom jer ovdje je eldorado za cijene. Vidite da su cijene još i veće nego u razvijenim zemljama zapada", kazala je.

Potvrđuju to i podaci Eurostata. Špeceraj je u Hrvatskoj skuplji nego u Nizozemskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Litvi, Češkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Poljskoj. I neće se to promijeniti sve dok se u cijelosti ne promijeni struktura gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Većina građana ne osjeća rast BDP-a'

U izvozu kojim se Filipović hvali, velik je udio turizma, upozorava profesorica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov. Druga loša vijest je da je Hrvatska je udjelu turizma u BDP-u tome vodeća u Uniji, a dobro je poznata stvar da su sve zemlje koje se previše oslanjaju na turizam mahom siromašnije.

"Hrvatska je društvo u kojem se dohodovne razlike sve više i više povećavaju. To znači da većina građana zapravo te benefite rasta BDP-a, rasta profita poduzeća, rasta izvoza na svojoj koži ne osjeća. Oni žive od svoje plaće i svakim danom sve većih i većih troškova života", kazala je Ivanov za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ministar gospodarstva o rastu BDP-a

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo