'Ovo je nečuveno!' / Vladajuća većina srušila izvješće pučke pravobraniteljice i otvorila vrata za njenu smjenu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ovo je nečuveno! Nečuveno je da padne izvještaj pučke pravobraniteljice, tražim pauzu od 10 minuta', protestirao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin

20.5.2016.
12:38
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sa 63 glasova protiv prihvaćanja vladajućavećina odbila je izvještaj pučke pravobraniteljice Lore Vidović za 2015. godinu, čime je zapravo otvorila vrata za njezinu smjenu.

Image
kada se konačno pojave na poslu... /

Konačno burno u sabornici: Reiner izbacio Stazića iz Sabora, HDZ-ovci pljeskali

Image
kada se konačno pojave na poslu... /

Konačno burno u sabornici: Reiner izbacio Stazića iz Sabora, HDZ-ovci pljeskali

Iz HDZ-a su žestoko kritizirali Vidović i jučerašnjim raspravama jer joj je, kako su tvrdili, izvještaj ideološki obojen te se smatra da je neke pojave kršenja prava potpuno ignorirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bio predložen zaključak da se prihvati izvještaj pučke pravobraniteljice za 2015. godinu, s time se nije složila vladajuća većina.

Sa 63 glasa protiv, 49 za i četiri suzdržana zastupnici su odbili izvještaj pravobraniteljice. Protiv izvještaja glasao je HDZ dok su Mostovi zastupnici bili podijeljeni - neki su bili za, neki protiv i neki suzdržani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je nečuveno! Nečuveno je da padne izvještaj pučke pravobraniteljice, tražim pauzu od 10 minuta', protestirao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik sabora Željko Reiner kazao je da mu ne može dati stanku usred glasovanja. 

Nakon što je glasovanje završilo za riječ se javio i SDSS-ov Milorad Pupovac. 'U ime Kluba SDSS-a i Reformista smatram da nakon ovakvog ishoda glasovanja Sabor mora napraviti stanku', kazao je Pupovac, no Reiner mu stanku nije odobrio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin je nezadovoljstvo izrazio i nakon sjednice u izjavi novinarima. 'Palo je samo jedno izvješće pučkog pravobranitelja, ne pravobraniteljice, sredinom 90-ih godina iz jednostavnog razloga što nije imao nikakav rad iza sebe, dapače imao je samo iza sebe izvješće o jednom napadu, jednoj političkoj stranci, od 40 stranica. Zato su se svi složili da nije radio ništa pa da ga treba zamijeniti, ali ne zbog kritičnog mišljenja. To je katastrofa', rekao je Radin.

Osim odbijanja izvještaja pučke pravobraniteljice, u dnevni red je uvršten zahtjev za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, a o tome se rasprava mora provesti u sljedećih 30 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduković: Odbijanje pravobraniteljičina izvješća nastavak je napada HDZ-a na ljudska prava

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković izjavio je u petak kako je odbijanje izvješća pučke pravobraniteljice u Hrvatskom saboru nečuveno te kako je to "samo nastavak sustavnog napada HDZ-a na institucije koje čuvaju ljudska prava".

"Bili smo svjedoci nečem nečuvenom, nešto što se do sada nije događalo u hrvatskoj političkoj praksi, a to je odbijanje izvješća pučke pravobraniteljice u Hrvatskom saboru", rekao je Hajduković novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo mu je, kaže, da su zastupnici svjedočili tome da se Most podijelio na ljudskim pravima. "Drago mi je da među 'mostovcima' ima ljudi koji afirmativno razmišljaju o ljudskim pravima i institucijama koje ih čuvaju", rekao je.

Prilikom glasovanja osmero je zastupnika Mosta bilo da se izvješće prihvati, troje je bilo protiv, a troje suzdržano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduković tvrdi i kako su u srijedu i četvrtak bili veliki pritisci HDZ-a na Most kako bi se priklonili njihovom mišljenju o odbijanju izvješća pučke pravobraniteljice.

"Ovo je samo nastavak sustavnog napada HDZ-a na institucije koje čuvaju ljudska prava i mogu im samo poručiti 'no pasaran', neće proći", kazao je Hajduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo