KRIZA U BIH / Procurio dokument: SDA optužio Srbiju i Hrvatsku za kršenje Daytonskog sporazuma, prigovaraju i zbog gradnje Pelješkog mosta

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

'Iz Republike Hrvatske se otvoreno miješaju u unutarnje stvari BiH, posebice u vezi s Izbornim zakonom', stoji u dokumentu

22.8.2022.
11:46
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je Hrvatsku i Srbiju da ne poštuju odredbe Daytonskog sporazuma a kao rješenje sadašnjih problema koji postoje u BiH predložila je usklađivanje ustroja vlasti u entitetima.

Vladajuća bošnjačka stranka je pripremila i političkim partnerima uputila dokument pod naslovom "Stav SDA o aktualnoj krizi u Bosni i Hercegovini i prijedlozi za njeno rješenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument je procurio u javnost u ponedjeljak uoči službenog početka izborne kampanje i u očekivanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o eventualnom nametanju izmjena izbornog zakona.

Image
PUK'O MU JE FILM /

Nikad iznerviraniji Schmidt burno reagirao: 'Dosta mi je ove situacije u BiH, svatko okrivljuje svakoga!'

Image
PUK'O MU JE FILM /

Nikad iznerviraniji Schmidt burno reagirao: 'Dosta mi je ove situacije u BiH, svatko okrivljuje svakoga!'

Najveći problem u BiH

U dokumentu stoji kako je najveći problem u BiH blokada rada državnih tijela vlasti i osporavanje dosegnutih reformi kombiniranih s otvorenim secesionističkim tendencijama koje provodi SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom te zahtjevima za dodatnim etničkim podjelama koje provodi HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem što se opet, kako navode, ne može promatrati izolirano od geopolitičkih događaja u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi Srbije, Hrvatske i BiH kao strana potpisnica Daytonskog sporazuma, dodatno su usložnjeni zbog toga i neminovno se reflektiraju na unutarnju krizu u BiH, ocijenili su u SDA. Tvrde kako Srbija kao i Hrvatska ne poštuju dejtonsku obvezu poštivanja suvereniteta BiH, a dokaz za to vide u činjenici da još nije riješeno pitanje međudržavnih granica, povrata imovine i procesuiranja ratnih zločina.

Prigovaraju gradnju Pelješkog mosta

Hrvatskoj ponovo prigovaraju zbog gradnje Pelješkog mosta te je optužuju da probleme s pristupom BiH luci Ploče, no najvećim problemom u SDA smatraju to što i Srbija i Hrvatska podupiru politike u BiH "koje imaju destruktivnu ulogu i teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama u zemlji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz Republike Hrvatske se otvoreno miješaju u unutarnje stvari BiH, posebice u vezi s Izbornim zakonom. Pri tome se koriste svi mehanizmi, a posebno zloporaba članstva u Europskoj uniji i NATO savezu", stoji u dokumentu.

Iz SDA optužuju HDZ BiH da neutemeljeno inzistira na promjenama izbornog zakona pozivajući se na presudu Ustavog suda BiH u slučaju "Ljubić" i tvrde kako je ona zapravo već provedena jer su brisane odredbe izbornog zakona BiH koje su ocijenjene neustavnima a odnose se na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako unutarnji akteri u BiH ne budu dobivali potporu Beograda i Zagreba vratit će se poštivanju važećih zakona i odluka međunarodnih i domaćih sudova. Ovo treba  biti startna pozicija iz koje se treba krenuti u rješavanje odnosa kako u BiH tako i u regiji", stoji u dokumentu SDA koji je očito namijenjen  i vladama zapadnih država.

Uvjetovanje simetričnim rješenjima

Ustavnu i izbornu reformu sada uvjetuju uspostavom simetričnih rješenja koja bi vrijedila kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako traže iste ovlasti za predsjednike dva entiteta, jednaku ulogu predstavnika konstitutivnih naroda pri uspostavi izvršne vlasti, uspostavu Doma naroda u parlamentu RS-a te reduciranje ovlasti tog zakonodavnog tijela u entitetima odnosno ograničenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Lider SNSD-a Dodik odmah je odbacio zahtjeve iz SDA te je na svom Instagram profilu istaknuo kako bi se Srbija ali i Rusija zapravo trebali više baviti stanjem u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je zahtjeve za uvođenjem Doma naroda u RS-u te je ustvrdio kako je za neriješena granična pitanja odgovorna isključivo bošnjačka strana. "S politikom kakvu vodi SDA teško je naći točku kompromisa", napisao je Dodik.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo