VLADA PRIPREMILA ZAKON O AGROKORU: / Ekonomsko nuklearno oružje koje će u velikoj krizi štititi radnike i dobavljače

Image
Foto: PIXSELL
24.3.2017.
7:41
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je predsjednik Sabora , iz više izvora bliskih vrhu Vlade procurila je informacija kako postoji praktički dovršen nacrt zakon o Agrokoru.

Image
PETROV O MODELIMA ZA POMOĆ DRŽAVE AGROKORU: /

'Postoji više njih... To je klasični 'in and out' potez'

Image
PETROV O MODELIMA ZA POMOĆ DRŽAVE AGROKORU: /

'Postoji više njih... To je klasični 'in and out' potez'

Nije još poznat točan naziv tog pravnog akta, ali se radi o pravnom rješenju koje bi se aktiviralo isključivo kao zadnja mjera u slučaju da kontrolu izgube čak i najveći vjerovnici, odnosno u fokusu je sistemska sigurnost hrvatskoga gospodarstva odnosno Agrokorovih dobavljača. Sastavljaju ga u Vladi i nadležnim ministarstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po uzoru na talijanski Parmalat

Dokument bi mogao sadržavati neka od već viđenih rješenja u sličnim kriznim situacijama u južnom dijelu Europe, a kao što je bio slučaj talijanske tvrtke Parmalat. Kada se prouči taj slučaj može se vidjeti da je tijekom te velike talijanske poslovne krize posebna skrb bila posvećena zaštiti radnih mjesta odnosno partnerima - dobavljačima Parmalata. Konkretno, za Parmalat je napravljen plan financijskog i industrijskog restrukturiranja, a tranziciju je nadgledao posebni povjerenik talijanske vlade. Cijeli sustav restrukturiranja vodio se, pak, s nacionalnog koordinacijskog nivoa koji je uključivao predstavnike radnika odnosno sindikata.

U pozadini restrukturiranja pod paskom države bio je i specifičan ugovor međuindustrijskih odnosa kao i ugovor sa sektorskim sindikatima, ali u osnovi aktivnosti bio je tzv. Prodijev "Dekret za Parmalat" koji je predvidio da su sve odluke o restrukturiranju hitne te stoga procese nisu vodili sudovi već nadležno ministarstvo industrije, a vladin je povjerenik dobio pravo promptnog dezinvestiranja odnosno prodaje imovine čak i prije odobravanja plana restrukturiranja. Kao vremenski okvir postavljeno je razdoblje od dvije godine. U slučaju da državna intervencija ne uspije, odlučeno je kako će imovina Parmalata biti poslana u likvidaciju, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo još da Vlada svojim novim dokumentom, koji je poput nuklearnog ekonomskog oružja u slučaju krize, neće ni u kojem slučaju ići u spašavanje privatnog vlasnika, voditi brigu o malim dioničarima ili štititi kreditore i ostale investitore već će im sistematski cilj biti zadržavanje radnih mjesta te zaštita dobavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo