ZAŠTITA RADNIKA / Vlada je prihvatila nekoliko amandmana vezanih za novi zakon o radu: Uvest će se niz promjena, evo što se sve mijenja

Image
Foto: Pixsell/ Patrik Macek

Vlada je amandmane prihvatila neke amandmane jer su 'u skladu s ciljem' predloženog Zakona o radu

14.12.2022.
17:23
Pixsell/ Patrik Macek
VOYO logo

Vlada je na telefonskoj sjednici u srijedu dala suglasnost za prihvaćanje nekoliko amandmana saborskih zastupnika i klubova na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu te konačni prijedlog Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada.

Vlada je prihvatila neke nadopune ZOR-a

Vlada je dala suglasnost za prihvaćanje amandmana nezavisne zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj te Kluba zastupnika SDP-a kojim se, za radnike zaposlene na određeno vrijeme, s 12 na šest mjeseci skraćuje vrijeme koje mora proteći između dva prijedloga radnika poslodavcu za sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je amandmane prihvatila jer su "u skladu s ciljem" predloženog zakona o poticanju sklapanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Image
KRATKA IZJAVA /

Plenković nakon sastanaka u Bruxsellesu obuci ukrajinskih vojnika: 'Stvar je zdravorazumska...'

Image
KRATKA IZJAVA /

Plenković nakon sastanaka u Bruxsellesu obuci ukrajinskih vojnika: 'Stvar je zdravorazumska...'

Prihvaćen je i amandman zastupnika Silvana Hrelje (HSU) kojim se "jasnije i nedvosmisleno precizira što se ima smatrati neopravdanim odbijanjem ponude za sklapanje ugovora o radu u idućoj sezoni, a što je u interesu kako radnika tako i poslodavca" te amandman kojim se jasnije i preciznije određuje pravo radnika na odsutnost s posla jedan dan u kalendarskoj godini zbog propisanih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćen je i jedan amandman saborskog Odbora za zakonodavstvo nomotehničke prirode te amandman Kluba zastupnika HDZ-a vezan uz reguliranje obveza poslodavaca prema radniku kod rada na izdvojenom radnom mjestu, pri čemu se s 10 na sedam radnih dana unutar mjeseca skraćuje rok nakon kojeg je poslodavac dužan naknaditi troškove rada na izdvojenom radnom mjestu.

Vlada amandman prihvaća jer je zaštitne prirode u odnosu na radnika, a ne uzrokuje nerazmjerne troškove za poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suglasnost je Vlada dala i na amandman HNS-a na konačni prijedlog Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada kojim se predlaže skraćenje s jedne godine na šest mjeseci roka unutar kojeg Ministarstvo rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike treba prikupiti podatke od inspekcije rada i ostalih nadležnih subjekata vezanih uz popis poslodavaca kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad, kao i onih koji poštuju propise vezane uz radno pravne obveze.

Skraćivanje roka utjecat će na loše poslodavce kao poticaj da odmah odustanu od korištenja neprijavljenoga rada, a dobrim poslodavcima omogućiti da iskoriste prednosti pojavljivanja na pozitivnom popisu, obrazlaže Vlade prihvaćanje amandmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo