RATNI ZLOČINAC / Vlada otkrila koliko su građani platili policajce koji su čuvali Merčepa u toplicama

Image
Foto: Marko Jurinec/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iako je Vlada polovično dogovorila na pitanje, ipak je riječ o detalju više u slučaju koji je izazvao zgražanje javnosti

22.11.2018.
14:32
Marko Jurinec/Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

"Ukupni trošak neposrednog nadzora od strane službenika pravosudne policije tijekom boravka Tomislava Merčepa na liječenju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice iznosio je 1.356,00 kuna", odgovorila je Vlada SDP-ovu Domagoju Hajdukoviću na njegovo zastupničko pitanje. 

"Koliko iznosi trošak nadzora od strane pravosudne policije za nadzor Tomislava Merčepa dok odslužuje dio kazne u Krapinskim toplicama?" - upitao je Hajduković premijera Andreja Plenkovića.

S obzirom na to da je javnost upoznata s činjenicom da osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep dio svoje zatvorske kazne odslužuje u Krapinskim toplicama, Hajduković je zatražio da mu se dostavi točan iznos dosad utrošen na ovaj slučaj, kao i projekciju budućih troškova vezanih za Merčepovo odsluženje kazne u toplicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je polovično odgovorila na njegovo pitanje, no to ipak jest detalj više u ovom slučaju koji je u dijelu javnosti izazvao zgražanje nakon što je Index otkrio da Merčep, umjesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u toplicama. 

Podsjetimo, Tomislav Merčep pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima na Zagrebačkom velesajmu i Pakračkoj poljani. Na sudu je dokazano da su Merčepovi podređeni nezakonito uhitili 52 osobe, a samo šest ih je preživjelo ono što se kasnije događalo dok se tri osobe i dalje vode kao nestale. Merčep je za učinjena nedjela osuđen 25 godina nakon što je organizirao prvu postrojbu u Vukovaru.

Nakon što se otkrilo da je dio zatvorske kazne ove godine odradio u Krapinskim toplicama, a prema pisanju Indexa, koji se pozvao na izjave svjedoka, i ranije, pod pritiskom javnosti objašnjenja su morale dati i neke od nadležnih institucija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Dražen Bošnjaković

"Tomislavu Merčepu, osuđenom za ratni zločin, liječenje u Krapinskim toplicama omogućeno je na temelju medicinske dokumentacije i preporuke liječnika", kazao je u rujnu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Naime, svatko izdržava zatvorsku kaznu i treba medicinsku uslugu, koju nije moguće pružiti unutar zatvorskog sustava, može biti upućen u medicinsku ustanovu koja je pruža. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, za kojeg je Index pisao da se založilo za izdržavanej dijela kazne u toplicama, kazao je tada da se "radi o preporuci liječnika i uputnici za toplice i mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da i njegov boravak u toplicama plaćaju građani i građanke Hrvatske, postavilo se pitanje troškova. Portal Faktograf odgovore je u rujnu potražio upravo u ministarstvima pravosuđa i branitelja – prvom nadležnom za izdržavanje kazne, a drugom jer se preko njega odvio postupak puštanja na liječenje u vanjskim zdravstvenim ustanovama. Odgovori su i tada stigli u polovičnom stanju.

Zanimalo ih je ''koliko košta slanje policijskog osiguranja u toplice budući da zatvorenik ne može tek tako hodati po ustanovi koja je namijenjena općoj populaciji. A budući da su mediji izvijestili da je Merčep i lani bio u toplicama, pa kad se tome doda i slobodne dane i vikende, pitali su Ministarstvo pravosuđa koliko je on ukupno od svoje dosadašnje kazne uopće odslužio u kaznionici zatvorenoga tipa?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar Tomo Medved

Tomo Medved

“Troškove liječenja zatvorenicima koji imaju reguliran status zdravstvenog osiguranja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje”, odgovorili su Faktografu bez navođenja iznosa tih troškova, ali ni troškova nadzora zatvorenika od strane pravosudne policije. A umjesto da odgovore koliko Merčep zapravo provodi vremena u zatvoru, pozvali su se na članak 72. Zakona o izvršavanju kazne zatvora tvrdeći da su podaci iz osobnika zatvorenika službena i profesionalna tajna.

Jesu li ti podaci tajna, dalo bi se raspravljati, ali teško da bi tajni mogli biti troškovi policijskog osiguranja prema zakonu na koji se oni pozivaju. Posao je to za povjerenika za informiranje - pravo na pristup informacijama hrvatskim građanima i građankama zajamčeno je Ustavom. 

Što se tiče Ministarstva hrvatskih branitelja, ono je Faktografu potvrdilo da je "Merčep upućen od strane tog Ministarstva na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i 2012. te 2013. i 2016. godine“. Također su naveli da “ranije navedenim Zakonom i pravilnicima nije izričito propisano da pravo na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom mogu koristiti i osobe koje su osuđene za ratne i druge zločine, ali ih Zakon i navedeni pravilnici ne isključuju”. 

"U nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja nije briga o izvršenju zatvorskih kazni, već se ona nalazi u nadležnosti Ministarstva pravosuđa. Ministar branitelja u ovom slučaju je pokazao kako se samoinicijativno založio za promjenu izvršenja sudske odluke o kazni u slučaju ratnog zločinca Merčepa", upozorila je u svojoj reakciji Inicijativa mladih za ljudska prava. Tada je bila zatražila i hitnu reakciju premijera Plenkovića upozorivši da je Merčep osramotio Republiku Hrvatsku, Hrvatsku vojsku, policiju i "sve ostale koji su u ratu sudjelovali poštujući međunarodno humanitarno pravo".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo