'crna ovca' / Vlada osigurala jeftin plin za škole, ali u Bjelovaru je i 8 puta skuplji: 'Nanjušili su zaradu'

Image
Foto: Robert Anić/Damir Špehar

'Ovo je bezobrazno i bahato', komentari su naših sugovornika bliskih Vladi. Iz Međimurje-plina objašnjavaju zašto jedini među distributerima soliraju i ne daju ustanovama da prijeđu na HEP Plin

11.11.2022.
22:15
Robert Anić/Damir Špehar
VOYO logo

Sjećate se plinske drame u kojoj je plin poskupio s ustaljenih 20-ak eura po megavatsatu (MWH) na više od 300 eura zbog čega su se svi pribojavali kolapsa sustava bolnica, vrtića, škola, svih ustanova od javnog značaja jer se čekalo enormno povećanja računa?

I onda uredbe Vlade kojom se, de facto, naredilo da se plin iz domaćih crpilišta mora prodati HEP Plinu kako bi se on po fiksnoj cijeni od 41 eura po MWH usmjerio upravo prema navedenim ustanovama i spasila stvar?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se kako se u toj priči našla crna ovca jer je od 11 distributera, koji su odlučili dobrovoljno raskinuti ugovore s neprofitnim ustanovama i institucijama (a to su bolnice, škole, vrtići) i kako bi oni prešli na HEP Plin, samo Međimurje-plin odlučilo je da neće raskinuti ugovore.

Image
molve kao kuvajt! /

Zaradili na plinu pa kućanstvima dijele po 1000 kn, iduće godine 5000:'To je penzija i pol'

Image
molve kao kuvajt! /

Zaradili na plinu pa kućanstvima dijele po 1000 kn, iduće godine 5000:'To je penzija i pol'

Zato će pet bjelovarskih osnovnih škola i dalje plaćati skuplji plin po cijeni od 150,54 eura do 254,99 eura po MWh, umjesto 41 eura koje je osigurala država preko HEP Plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računi višestruko veći

Time je Međimurje-plin postao jedini opskrbljivač koji solira i dovodi u pitanje namjeru da se neprofitnim ustanovama i organizacija omogući da prijeđu na HEP Plin koji daje jeftiniji plin, a računi će im zato biti i šest puta veći!

U razgovoru sa sugovornicima bliskim Vladi, doznajemo da su na ovakvo ponašanje doslovno konsternirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bezobrazno i bahato ponašanje jer će Međimurje-plin doslovno zarađivati na vrtićima i školama! Svi su opskrbljivači pristali raskinuti ugovore s potrošačima kako bi oni prešli na HEP Plin, i kako bi dobivali jeftiniji plin i imali niže račune - osim njih. Oni će doslovno zarađivati na ovim ustanovama", govore nam naši sugovornici.

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Doslovno se mogu čuti i kritike da su iz Međimurje-plina, koji je inače u vlasništvu više općina i gradova u Međimurju, a pritom najveći vlasnički udio ima Grad Čakovec, "namirisali" zaradu i da ne žele raskinuti ugovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to naljutilo je i bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka (HSLS) koji tvrdi da su njihove škole u gradu dobile, ne šest, kako nam kažu sugovornici bliski Vladi, nego čak i osam puta veće račune.

A po cjeniku koji smo dobili iz Bjelovara, I. osnovna škola Bjelovar sada plaća cijenu od 254,99 eura po MWh, II osnovna škola Bjelovar cijenu od 150,54 eura, III osnovna škola Bjelovar od 241,06 eura i tako redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Bjelovarski gradonačelnik kaže da Međimurje-plin ne priznaje odluke Vlade

"Da su svi oni na HEP Plinu, onda bi plaćali 41 euro po MWh, no Međimurje-plin ne priznaje odluke Vlade i zato će računi biti i osam puta veći", govori nam Hrebak.

No ovo nije jedini problem, Međimurje-plin ima ugovore i s drugim ustanovama, osim sa školama u Bjelovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo prozvani Međimurje-plin d.o.o. što se događa, da prema dostupnim informacijama, navedeni potrošači ne mogu raskinuti ugovoren s njima te smo pitali zašto je tome tako te koja je cijena plina kojoj računaju račune za škole, vrtiće, bolnice? Također, molili smo i informacije koliko neprofitnih ustanova imaju kao potrošače. 

'Poštujemo sklopljene ugovore'

Evo što su odgovorili:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema Odluci o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu plinom za krajnje kupce koji nisu kućanstvo trošak nabave plina za zajamčenu opskrbu iznosi 1,5627 kuna po kWh (0,20740 €/kWh) uvećamo za troškove opskrbe u iznosu od 0,0534 kuna po kWh (0,0071 €/kWh). Uredbom Vlade o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije (Narodne novine br. 106/2022.), u članku 5a. stavku 4. i stavku 6. propisano je, cit: (4) Plinom iz stavaka 1. i 2. ovoga članka raspolaže Hrvatska elektroprivreda d.d. za potrebe: distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo, te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo iz članka 2. stavka 3. ove Uredbe. (6) Na temelju podataka iz stavka 5. ovoga članka, Vlada Republike Hrvatske donosi odluke o raspodjeli kapaciteta plina iz stavaka 1. i 2. ovoga članka te cijeni plina po kojoj je Hrvatska elektroprivreda d.d. dužna prodavati energetskim subjektima, za potrebe iz stavka 4. ovoga članka."

Također su naveli i da "prema Odluci Vlade o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina kojeg je Hrvatska elektroprivreda d.d. preuzela od proizvođača prirodnog plina (NN 122/2022) pravo na plin od 41 eura + troškovi opskrbe od HEP d.d. ima samo HEP-Plin d.o.o. Osijek."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da i energetski subjekt Međimurje-plin d.o.o. za kupce koje opskrbljuje, kupce iz Uredbe, ima pravo na plin po cijeni od 41 eura + troškovi opskrbe. MEĐIMURJE-PLIN d.o.o. nema ovlasti donositi bilo kakve zabrane, nikad to nije činio, niti će činiti. Kao poslovni i energetski subjekt poštujemo odluke, uredbe, …, Vlade Republike Hrvatske, kao i zakonsku regulativnu, a isto tako poštujemo Zakon o javnoj nabavi i sklopljene ugovore o opskrbi plinom temeljem postupaka javna nabave", odgovorili su.

O tome kako računaju cijenu plina za neprofitne ustanove, naveli su: "Cijene za kupce plina, škole, vrtiće, bolnice, su različite, ovisno o razdoblju kada su kupci kao javni naručitelji provodili postupak javne nabave, s time da je za kupce za koje je postupak nabave provodio Središnji državni ured cijena određena po formuli, a ona za mjesec listopad iznosi 0,6615 kn/kWh (0,08777 €/kWh). Kupce javne naručitelje, koji su provodili postupke javne nabave i ulaze u Uredbu, Međimurje-plin d.o.o. opskrbljuje na 1712 obračunskih mjernih mjesta. Ponavljamo, na javnim nadmetanjima Međimurje-plin d.o.o. je prema dokumentaciji javne nabave dostavio ponudu i bio odabran kao najpovoljniji ponuđač."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su i to da "za kupce Međimurje-plina d.o.o., Međimurje-plin d.o.o. prema ugovorenim cijenama i rezerviranim transportnim kapacitetima uredno podmiruje račune dobavljaču plina, a da s dugogodišnjim iskustvom u opskrbi plinom i ljudskim i materijalnim resursima smatraju da je Međimurje-plin d.o.o. dokazao da opskrbu plinom može raditi odgovorno, odnosno u obostranom interesu za kupca i Međimurje-plin d.o.o.'Samo Međimurje-plin ima prigovore".

Za komentar i odgovore zamolili smo i resorno Ministarstvo gospodarstva iz kojeg navode da je "Vlada omogućila je jeftiniji plin po cijeni od 41 eura za MWh za više 120 tisuća kućanstava za koje opskrbljivači u javnoj usluzi nisu imali ugovorene količine za ovu zimu, a ista cijena od 41 eura osigurana je za obrazovne, socijalne, zdravstvene i ostale neprofitne organizacije i institucije koje se prijave kod HEP Plina kao zajamčenog opskrbljivača za poduzetništvo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavljaju da je namjera Vladinih mjera zaštita hrvatskog društva i gospodarstva, osobito onih koji su u trenutnim tržišnim okolnostima najviše ugroženi njihovim poskupljenjem.

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Iz Ministarstva gospodarstva kažu da je Međimurje-plin jedini koji dovodi u pitanje da neprofitne organizacije nabavljaju plin po prihvatljivim cijenama u zimskim mjesecima

"S obzirom na razumijevanje te činjenice, možemo reći kako dosad niti jedan opskrbljivač plinom, osim Međimurje-plina, nije imao prigovor na revidiranje kupoprodajnih uvjeta i dogovora s neprofitnim kupcima, te su pristupili sporazumnim raskidima postojećih ugovora u cilju zajedničkog doprinosa u prevladavanju krize. Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, trenutno je riječ o oko 60% neprofitnih kupaca koji su prešli zajamčenom opskrbljivaču, no kako je proces sporazumnih raskida ugovora u tijeku, očekujemo da će do kraja godine gotovo svi neprofitni kupci moći kupiti jeftiniji plin od HEP Plina", odgovaraju iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom navode kako je "Međimurje-plin jedini opskrbljivač koji dovodi u pitanje namjeru da se neprofitnim kupcima omogući nabava plina po prihvatljivoj cijeni u zimskim mjesecima koji su ispred nas."

'Radi se o ugroženosti vrtića, škola, bolnica...'

"Napominjemo kako se u toj kategoriji ponajviše radi o ugroženosti funkcioniranja vrtića, škola, bolnica i ostalih ustanova od vitalnog društvenog značaja. Dodatno ističemo kako je Vlada omogućila nekoliko puta jeftiniji plin za preko 30 tisuća kućanstava kojeg Međimurje-plin nije nabavio, iako je bio obvezan to učiniti sukladno ugovorima koje je potpisao s HERA-om", naveli su u svom odgovoru iz Ministarstva gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo