Vlada omogućila Ferenčaku da sjedi u NO-u Janafa!

Ferenčak je nepravomoćno osuđen na godinu dana zbog zloporabe položaja i ovlasti, ali ta činjenica ga neće sprečavati da sjedi u nadzornim odborima.

16.2.2012.
12:28
VOYO logo

Vlada je odlučila o ukidanju neizravne spomeničke rente do kraja godine, smanjenju šumskog i vodnog doprinosa za 50 posto, a smanjena je i naknada za energetiku. Računaju da će efekt svih nabrojenih mjera biti 360 milijuna kuna više za ulaganje u gospodarstvo.

Vlada je, bez dodatne rasprave, donijela i odluku od nacrtu prijedloga Zakona o centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, koji je na prošloj sjednici izazvao spor između ministrice za zaštitu okoliša Mirele Holy i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanje ovog centra, koji će u obliku pravne osobe s javnim ovlastima pratiti ključna događanja u energetici, koštat će milijun kuna. U Nadzornom odboru centra sjedit će ministri gospodarstva i financija, što znači Radimir Čačić i Slavko Linić.

'Kriva' kaznena djela

Zanimljivo, Vlada je također donijela odluku koja bi omogućila Čačiću da ostane u tom Nadzornom odboru, čak i ako bude nepravomoćno osuđen zbog nesreće koju je uzrokovao u Mađarskoj, a prema njoj nema ni prepreka da, primjerice, Srećko Ferenčak sjedi u NO-u Janafa, iako je nepravomoćno osuđen zbog gospodarskog kriminala!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Odluka o određivanju uvjeta za kandidate za članove NO-a i Upravnih odbora te Uprava trgovačkih društava kojima je država vlasnik, propisuje prilično uzak broj kaznenih djela koja priječe kandidaturu.

Kandidat, naime, ne smije biti pravomoćno osuđen na naknadu štete društvu ili njenim vjerovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz prijavu mora dati i izjavu da nije bio pravomoćno osuđen prema članku 239. stavak 2. Zakona o trgovačkim društvima. On, pak, propisuje da upravljanjem i nadzorom društva se ne može baviti osoba "koja je kažnjena za kazneno djelo zlouporabe stečaja, zlouporabe u postupku stečaja, pogodovanja vjerovnika ili povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz Kaznenog zakonika Republike Hrvatske i to za vrijeme od pet godina po pravomoćnosti presude kojom je osuđena, s time da se u to vrijeme ne računa vrijeme provedeno na izdržavanju kazne".

Ferenčak je, naime, nepravomoćno osuđen na godinu dana zbog zloporabe položaja i ovlasti. Čačić nakon Vlade nije htio komentirati pitanja novinara vezano za odluku o kandidatima za NO i uprave poduzeća, što se povezuje s izborom Ferenčaka. Izjavio je kako je sve već rekao na tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sjednice novinari su premijera Milanovića pitali znači li Odluka o određivanju uvjeta za kandidate za članove NO-a da zbog malverzacija sa zemljištem nepravomoćno osuđeni Srećko Ferenčak može ponovno biti izabran u NO Janafa.

"To je tako?", kazao je Milanović, a kad su mu novinari odgovorili potvrdno, ocijenio je da neće biti tako. "Ali, neće! Siguran sam da neće. Ako je tako, ako ste vi u pravu, onda je to moglo biti drukčije," rekao je Milanović. Čačić nije htio odgovarati na pitanja o Ferenčaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fitch dao priliku za predah

Na samom početku sjednice, premijer Zoran Milanović komentirao je procjenu kreditne agencije Fitch da kreditni rejting Hrvatske ostaje nepromijenjen, s negativnim prognozama.

"Još uvijek smo u defenzivnoj poziciji, no, ovo je prilika za predah i pregrupiranje", rekao je, dodajući da to znači prelazak "iz defenzive u aktivnu ofenzivu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fitch Ratings je, podsjetimo, Hrvatskoj dao ocjenu BBB-, a konačnu odluku će donijeti krajem ožujka.

Predah i za dužnike državi

Vlada je produljila rokove poduzetnicima za otplatu poreznog duga, zbog nelikvidnosti u državi, koja iznosi 40 milijardi kuna. To mogu biti porezi, carine, trošarine i doprinosi a zahtjevi za odgodu plaćanja dugova podnose se Poreznoj upravi, s kojom se dogovara dinamika plaćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera se odnosi na poduzetnike koji su od ljeta 2008. godine upali u probleme, te im je dozvoljeno da reprogramiraju dug u roku od 30 mjeseci. Taj rok je sada 36 mjeseci. No, ukoliko se odluče dug nastao do 31. siječnja 2012. godine otplatiti u roku od 30 dana, mogu podnijeti zahtjev za otpis kamata, s tim da je nemoguće istovremeno i reprogramirati dug i tražiti otpis kamata.

Zahtjevi će biti odbijeni ukoliko je u tom razdoblju porezni obveznik isplatio dividendu, udio u dobiti ili predujam dobiti, unatoč tome što je dužan državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija je obznanio i da društva koja se odluče na radničko dioničarstvo neće morati plaćati porez od 12 posto na dividendu.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kazao je uoči sjednice da trebamo mijenjati ZOR što prije, ako želimo zadržati kreditni rejting. Nazvao je zakon nedodirljivim unatoč tome što ga 'ne možete objasniti ni MMF-u, ni Fitchu, ni bilo kome', međutim, tvrdi da se bez pregovora sa sindikatima u izmjene neće ići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić je također na upit novinara o sudbini Željezare Sisak koja je u stečaju, izjavio kako je bivši vlasnik CMC dobio ozbiljnu ponudu jednog američkog investitora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo