VLADA DIGLA TROŠARINE NA DUHANSKE PROIZVODE: / Državni tajnik na sjednici otkrio koliko će ubuduće koštati

Image
Foto: Screenshot: YouTube

Nakon sinoćnje telefonske sjednice Plenkovićeve vlade, svi ministri i premijer danas su ponovno sjeli na Markov trg.

24.11.2016.
10:16
Screenshot: YouTube
VOYO logo

Šesta sjednica vlade Andreja Plenkovića započela je zahvalom premijera Plenkovića svim ministrima na sinož održanoj telefonskoj sjednici Vlade na kojoj je odobren prelazak granica pripadnika hrvatskih oružanih snaga u svrhu pružanja humanitarne pomoći Izraelu.

'Jučer me nazvao me premijer Netanyhu sa zamolbom da im pomognemo u gašenju požara, u dogovoru s potpredsjednikom vlade i ministrom obrane, Damirom Krstičevićem, i uz prethodni pristanak predsjednice Grabar Kitarović, jutros su iz Zemunika prema Izraelu upućena 2 kanadera (CL 415) i 12 pripadnih oružanih snaga', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je ponovio kako je zadovoljan posjetom hrvatske delegacije Ukrajini, ali se nije doticao ruske kritike koja je uslijedila nakon određenih izjava tijekom tog posjeta. 'Ministrica Dalić je potpisala 3 sporazuma, više od 100 hrvatskih gospodarstvenika je bilo tamo', kaže Plenković.

Zakon o javnoj nabavi

Prva točka dnevnog reda bio je Zakon o javnoj nabavi koji će, rekao je premijer Plenković, ukloniti brojne nedostatke, a cilj je povećanje transparentnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zakon o javnoj nabavi kompleksan je i opsežan. U izradi zakona korištena su iskustva u povođenju postupaka javne nabave', rekla je ministrica Martina Dalić i dodala kako se uvodi ekonomski najpovoljnija ponuda kao jedini kriterij odabira ponude.

Image
GOLEMI PROBLEMI /

Na natječajima prolaze oni s najnižim cijenama, a posao ne mogu obaviti

Image
GOLEMI PROBLEMI /

Na natječajima prolaze oni s najnižim cijenama, a posao ne mogu obaviti

Sukladno novim EU direktivama ekonomski najpovoljnija ponuda, sa stajališta naručitelja, utvrđuje se na temelju cijene ili troška (primjenom pristupa isplativosti, kao što je trošak životnog vijeka), te može uključivati najbolji omjer cijene i kvalitete. Uvođenjem kriterija ekonomski najpovoljnije ponude kao jedinog kriterija, nauštrb kriterija najniže cijene, ispunjavaju se očekivanja stručne i cjelokupne zainteresirane javnosti, osobito poduzetnika, ali i naručitelja te se očekuju značajne financijske i druge učinke kao posljedicu povećane primjene istog kriterija u postupcima javne nabave i podizanje razine kvalitete nabavljenih radova, robe i usluga, a sve s ciljem ostvarenja načela 'value for money'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novina u prijedlogu Zakona o javnoj nabavi je i uvođenje europske jedinstvene dokumentacije o javnoj nabavi - izjava gospodarskog subjekta da udovoljava svim traženim uvjetima sposobnosti te da ne postoje razlozi za isključenje umjesto dostave izvadaka i potvrda koje izdaju nadležna tijela.

Također, predviđa se i obveza prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima o nacrtu dijela dokumentacije o nabavi prije formalnog početka postupka javne nabave. Cilj je spriječiti da se kroz samu dokumentaciju definira pobjednik natječaja, odnosno da se pridonese transparentnosti postupka javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošarine na duhanske proizvode

Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, također je usvojena na sjednici vlade, predviđa više trošarine na duhanske proizvode od važećih, temeljem kojih, kako je istaknuto, maloprodajna cijena cigareta ne bi smjela poskupjeti za više od jedne kune po kutiji.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić podsjetio je da je Hrvatskoj odobreno prijelazno razdoblje do kraja 2017. godine za dizanje minimalne trošarine na cigarete na razinu one u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom se uredbom, koja na snagu stupa 1. prosinca ove godine, utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 230 porasti na 265 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina će se smanjiti s 38 na 36 posto od maloprodajne cijene cigareta. Minimalna trošarina na cigarete povećat će se sa 648 na 679 kuna za tisuću komada cigareta.

Na ostali duhan za pušenje trošarina se podiže s 500 na 550 kuna za kilogram, dok trošarina za sitno rezani duhan ostaje 550 kuna za kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tufekčić je istaknuo kako je očekivani fiskalni učinak ove odluke 140 milijuna kuna na godišnjoj razini, a da se u maloprodajnim cijenama ovo povećanje trošarina ne bi smjelo odraziti kao porast cijene veći od jedne kune po kutiji.

Naime, pojasnio je, za cigarete koje po kutiji koštaju do 22 kune povećanje cijene bi trebalo biti 58 lipa po kutiji, a za skuplje od 17 do 55 lipa po kutiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzorni odbori tvrtki od strateškog interesa

Vlada je raspravila i prijedlog odluke o izmjenama Odluke o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku . 'Nužno je donijeti izmjene važeće Uredbe o kriterijima za provedbu javnih natječaja za imenovanje članova i predsjednika uprava trgovačkih društava. Ovo je prijelazno rješenje privremenog karaktera te će mandat kandidatima biti ograničen na 6 mjeseci. Prilikom imenovanja članova uprava i nadzornih odbora uvažavat će se svi kriteriji propisani važećim aktima', rekao je Plenković.

Naše snage u Borbenoj skupini EU

Vlada je na potpis predsjednici Grabar Kitarović uputila i odluku o deklariranju snaga u Borbenu skupinu Europske unije pod vodstvom Talijanske Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom Odlukom deklariraju se namjenski organizirane snage iz Oružanih snaga Republike Hrvatske za angažiranje u Borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Talijanske Republike koja će biti u stanju pripravnosti od 1. siječnja 2017. do 30. lipnja 2017.

Ovom odlukom na raspolaganje se stavlja hrvatski kontingent veličine do 25 pripadnika oružanih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo