Vlada smanjuje plaće prorektorima i rektorima sveučilišta

Banski dvori odlučili su smanjiti plaće rektorima i prorektorima javnih sveučilišta u Hrvatskoj i to za 25 do 30 posto, koji su 2007.

29.8.2013.
10:31
VOYO logo

"Plaća im je (od 2007. godine) narasla za 47 posto", objasnio je ministar obrazovanja Željko Jovanović te nastavio: "Najveće plaće ne sveučilištima u Hrvatskoj su veće od bruto plaće predsjednika Republike, a plaće prorekora su veće od plaće premijera".

Odlučili su plaće rektora zato izjednačiti s ministarskim, a plaće prorektora na razinu plaća pomoćnika ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaća rektora Bjeliša će se spustiti na 35 bruto, što je 19 tisuća kuna neto, sa sadašnjih 47 tisuća kuna bruto", naveo je za primjer.

Ministar poljoprivrede Tvrtko Jakovina kazao je, pak, kako se izmjenom Uredbe o visini naknade za uređenje voda smanjuje visina naknade za vađenje soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomažemo gospodarstvenicima i smanjujemo parafiskalne namete", rekao je ministar te dodao da će se smanjiti naknada i za staklenike.

Troškovi prijevoza srednjoškolaca

Jovanović je naveo i kako će Vlada sufinancirati srednjoškolcima 75 posto troška karte za javni prijevoz autobusom i vlakom od mjesta stanovanja do škole. Takvih je učenika oko 41 posto "učenika putnika", a prosječna mjesečna cijena po učeniku je 653 kune. Jovanović je naveo i da "prijevoznici iskorištavaju ovu situaciju i kontinuirano dižu cijene" pa je apelirao na jedinice lokalne samouprave da pregovaraju s njima, kako bi se pokrivenost troškova karte približila 100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatne osobe moći će se baviti leasingom

Ministar financija predstavio je novosti koje donosi Zakon o leasingu, koji se tiče 25 društava što čine 15 posto financijskog sektora u Hrvatskoj.

Proširuje se mogućnost njihovog poslovanja, kojim se već upotrebljena imovina ponovno može davati u leasing. Ubuduće će se leasingom moći baviti i privatne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom posebno pojačavaju nadzor kako bi imali stabilnost u tom nebankarskom sektoru i daju se za to dodatne ovlasti HANFA-i, koja će izdavati licence stranim kompanijama koje će htjeti poslovati u Hrvatskoj.

Predviđa se i veća odgovornost kompanija kod upravljanja rizicima, kazao je ministar financija Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo