hrast ima primjedbe / Vlada odgađa reformu obrazovanja? Jokić za RTL: 'Nadam se da je Hrvatska dovoljno zrela da otrpi ovu ideju'

Reforma obrazovanja ide dalje, no hoće li eksperimentalno krenuti najesen - još se ne zna

17.3.2016.
18:49
VOYO logo

Nova Vlada reformu obrazovanja započetu u mandatu bivše vlasti ipak nije uzela zdravo za gotovo. Tvrde da reforma ide dalje, ali je pitanje hoće li eksperimetalno krenuti već na jesen.

"Ako javno savjetovanje pokaže da ti dokumenti trebaju korijenite, temeljite promjene tada se mora ostavit mogućnost za pomicanje eksperimentalne provedbe na školsku godinu 17/18.", rekao je Ivan Milanović Litre, glavni savjetnik u kabinetu ministra obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
oglasili se o napisima u medijima /

MZOS poručuje: Kurikularna reforma se nastavlja, ona je iznad svih partikularnih interesa i politika

Image
oglasili se o napisima u medijima /

MZOS poručuje: Kurikularna reforma se nastavlja, ona je iznad svih partikularnih interesa i politika

Reforma se ne ukida, poručuju i iz Vlade.

"Sigurno da će biti dobrih stvari ono što je dobro sigurno će biti implementirano ono što ne sigurno da ćemo o tome razgovratati. Ima li podršku? Podršku ima sve što je kvalitetno", tvrdi Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno savjetovanje kreće nakon stručne rasprave, koja je krenula početkom tjedna. No, prve primjedbe na samu ekspertnu radnu skupinu stižu iz HRAST-a. 

"Svih 7 članova su iz društveno humanističkih područja, dok STAM poručje znanost tehnologija inženjerstvo i matematika, a na temelju kojih mi možemo izaći iz krize ne možemo na temelju sociologije i politologije, a svih 7 članove ekspertne radne skupine su iz područja društveno humanističkih znanosti", kazao je Ladislav Ilčić, predsjednik HRAST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će još stići pohvala i primjedbi, ostaje tek vidjeti, no u školama su sve glasnije sumnje da do jeseni teško da će sve biti spremno. Još se ne zna kojih će 60 škola sudjelovati u eksperimentu. 

Ovu temu za RTL Danas prokomentirao je i Boris Jokić, voditelj kurikularne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znam radi li se ovdje o političkom pritisku. Svi načelno daju podršku ovoj reformi, tako da ne znam o kakvim se svjetonazorskim elementima radi Boris Jokić

Reforma ide dalje, ali upitno je hoće li se primijeniti eksperimentalno u školama najesen. Treba li se odgoditi za godinu dana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će pokazati prvo stručna pa javna rasprava. Prvi puta se organizira i stručna rsprava pa ćemo vidjeti možemo li odgoditi eksperimentalno uvođenje za jednu godinu. Mora postojati jasan politički konsenzus, jasna volja da se stoji iza reforme, jasna operativna podrška. Ako toga nema, ovaj proces treba odmah prekinuti. Ako ta politička podrška postoji od svih sudionika u ovom društvu, onda naravno da se može pretrpjeti i odgoda. Treba pričekati samu raspravu.

Kritike su stigle iz HRAST-a te su nedavno iskritizirali međupredmet zdravlje, za koje tvrde da je svjetonazorski uvjetovan i jednostran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja to ne mogu pojmiti. Ne znam radi li se ovdje o političkom pritisku. Stranka o kojoj govorite je dio Domoljubne koalicije. Prije tri tjedna prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko je svesrdno dao podršku ovoj reformi, kao i predsjednica države. Svi načelno daju podršku ovoj reformi, tako da ne znam o kakvim se svjetonazorskim elementima radi. Ako govorimo o međupredmetu zdravlje - radili su ga većinom doktori medicine, i to sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te sami eksperti za školsku medicinu. Ako su izjave, koje su iznesene u Jutarnjem listu točne, onda pozivam Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, potom liječnički zbor, Hrvatsko medicinsko društvo, Medicinski fakultet u Zagrebu, da zaštiti svoje kolege. Ja ne znam o kakvom se ovdje svjetonazoru radi. Tema zdravlje nije samo tema spolnosti - ona uključuje tjelesno zdravlje, socijalno zdravlje, mentalno zdravlje. Pomoć i samo pomoć. Ako gledamo društvo kao cjelinu, onda ovo mjesto kurikuluma je mjesto konsenzusa.

Jeste li umorni od silnih prepucavanja i jeste li razmišljali da odstupite od svega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, sigurno nećemo odstupiti. Ima nas dosta, 500 ljudi na ovome radi. Kad smo kretali u to, imali smo samo jednu ideju, a imamo je i dalje. To je ideja boljeg obrazovanja i bolje Hrvatske. Ja se iskreno nadam da je Hrvatska dovoljno zrela zemlja da može tu ideju otrpjeti. Naravno da ti dokumenti nisu savršeni i da ih treba doraditi, no ideja je dobra, a ja očekujem podršku svih dijelova ovog društva da ta ideja zaživi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo