prije nego što čujemo nova, podsjetimo se starih / Vlada neispunjenih obećanja: od ukidanja pečata do 1000 eura za svaku bebu

Nakon šest mjeseci čudnovate vlasti ostala je samo vreća praznih obećanja pa prije nego što čujemo nova, da se malo podsjetimo na stara

4.7.2016.
21:26
VOYO logo

Ovako su govorili prije dva mjeseca dok još nisu bili tehnički.

"U roku do kraja lipnja će biti oslobođeni poduzetnici uopće obaveze imati pečat i pri pokretanju poslovanja. Do lipnja", izjavio je tada Tomislav Panenić, ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa smo u FINI danas provjerili treba li još uvijek pečat, pa su nam kazali da su još uvijek važeći i da su ono bilo samo najave koje se nisu još obistinile.

Najava na koju su poduzetnici računali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dosta, jer bismo mogli puno lakše funkcionirati s elektronskim dokumentima, nama malim poduzetnicima bilokakvo ukidanje birkracije dosta olakšava, ali me ne čudi da se ne primjenjuje u praksi", kazala je Lana Mihaljinac Knežević, vlasnica agencije za nekretnine.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim razočaranih poduzetnika gotovo je jednak broj razočaranih roditelja ili onih koji će to uskoro postati – jer im je od rujna obećano 1000 eura za novorođenče – a zasad čini se ništa od toga. 

No ministrica socijalne politike kaže - iako zakon nije prošao - 1000 eura za bebu roditelji bi mogli dobiti, bez obzira što je osiguranoi ostaje pitanje je li to unutar ovlasti tehničke Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa mislim da je, barem dosad nije nitko rekao da nije", poručila je Bernardica Juretić Rožman, ministrica socijalne politike i mladih.

To bi bila kaže uredba koja je zakonski moguća i to u predviđenom roku, najkasnije 1.9.

Neizvjesno kalkuliranje s datumima moglo bi najviše koštati školarce – jer im je ministar ukinuo subvencioniranje prijevoza -  pa je je pod pritiskom javnosti postignut kompromis da ove školske godine bude sve po starom, a od nove se obećavala primijena pravednijeg imovinskog cenzusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni najugroženiji će imati povoljnije uvjete, ali ključno je da sve počinje s novom školskom godinom", izjavio je Predrag Šustar, tehnički ministar obrazovanja.

No novih kriterija imovinskog cenzusa nema, pa već sad treba upozoravati, smatraju sindikati, na izgledni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kaos početkom školske godine jer naravno roditelji će se pitati na koji način djecu poslati u školu", dodaje Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

Stara nisu ispunili - a nova kampanja s novim obećanjima već počinje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo