reforma radnog zakonodavstva / Vlada: 'Ne ukidamo pauzu na poslu'; Oporba: 'To je probni balon za uvođenje devetosatnog radnog vremena'

Iz Vlade za RTL tvrde kako do ukidanja plaćene stanke tijekom radnog vremena neće doći. Sindikati i oporba vjeruju da su sve to samo probni baloni u uvođenje devetosatnog radnog dana

9.4.2016.
17:39
VOYO logo

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović polusatnu stanku tijekom radnog vremena radnicima ne bi isplačivala jer tumači da se trebamo uskladit s europskim zakonodavstvo.

Bijesni sindikati tumače da europska direktiva to ne govori, ministrici su poslali pismo, ali odgovor nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sama taj najava, i sam način na koji je ministrica o tome govorila, ili govori o njezinom potpunom nepoznavanju propisa i te direktive ili manipulacija za jedan takav liberalistički stav", izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ministrica pred kamere nije htjela, a iz Vlade se ograđuju od njezine izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada Republike Hrvatske oštro opovrgava netočne medijske informacije o ukidanju prava službenicima i namještencima na odmor (stanku) od najmanje trideset minuta na koji imaju pravo svakoga radnog dana temeljem Zakonom o radu (NN 93/14) i važećih kolektivnih ugovora. Netistiniti i tendenciozni napisi ne pridonose upravo otvorenom dijalogu Vlade Republike Hrvatske sa sindikalnim partnerima, koji se nastavlja i trajno je opredjeljenje ove Vlade", stoji u Vladinom priopćenju.

Bivši SDP-ov ministar rada u to ne vjeruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vlada ne funkcionira. Očito da u Vladi postoji više ljudi koji odlučuju ili ne odlučuju. Međutim, ministrica uprave je članica Vlade . Ako se ukine plaćanje pauze, to znaći da će radnici mjesecno ostati bez negdje 370 kuna, što je u konačnici, kada to pomnožimo s 12 mjeseci, oko 4.500 tisuće kuna. Znači, plaće u Hrvatskoj će pasti za šest posto”, rekao je Mirando Mrsić.

I sindikati i oporba to povezuju s s probnim balonom navodno samog Bože Petrova o uvođenju devetosatnog radnog dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reformu radnog zakonodavstva do jeseni najavili su vladajući, ali što će to točno značiti za radnike, još nije poznato. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo