'Vlada ne bi blokirala bilo koju zdravu investiciju'

Nakon što je poduzetnik Vicenco Blagaić objavio plaćene oglase u kojima je optužio Vladu i Ministarstvo okoliša za 'miniranje' njegovog projekta 'Hrvatski san', oglasile su se i prozvane strane.

14.6.2010.
17:33
VOYO logo

Premijerka Jadranka Kosor je na konferenciji za novinare u ponedjeljak kazala da nije upućena u detalje, ali da Vlada sigurno ne bi blokirala "bilo koju zdravu investiciju", pa je preporučila Blagaiću da se obrati ministrici Marini Matulović-Dropulić da izglade nesporazume, jer "nije bilo potrebe za onim oglasima". U međuvremenu se oglasila i prozvana ministrica, odnosno odjel za odnose s javnošću koji je uputio priopćenje u kojem "lažne optužbe i pokušaje podvale te neutemeljeno etiketiranje ministrice" tumače kao "nedopustiv pritisak na rad Ministarstva u cilju postizanja svojih ciljeva po svaku cijenu i skretanje pozornosti javnosti sa suštine stvari, odnosno bilo kakve rasprave o ostvarivosti i kvaliteti Blagaićevih zamisli".

Iz ministarstva su objasnili da u članku 71. Zakona o prostornom uređenju i gradnji u stavku 3. piše da se u prostornom planu županije mogu odrediti nova izdvojena građevinska područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene, samo ako su postojeća područja te namjene izgrađena 80% i više svoje površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primijenjeno na tijek predlaganja izmjena i dopuna prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije to znači slijedeće: Dubrovačko-neretvanska županija u važećem prostornom planu ima 563,4 ha izdvojenih ugostiteljsko-turističkih zona (ne računajući zone ugostiteljsko-turističke namjene u okviru golf-terena), od čega je samo 111 ha izgrađeno (oko 20%), što znači da se na 452 ha ostalog neizgrađenog područja može graditi. Na suglasnost u Ministarstvo, temeljem Zakona, došao je prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije kojim se utvrđuju izdvojene ugostiteljsko-turističke zone na 637,02 ha, što je za 73,8 ha više od važećeg prostornog plana županije, a to znači da je prijedlog u suprotnosti sa Zakonom", objašnjavaju u ministarstvu.

"Napominjemo da se, temeljem Zakona, u pojedinim naseljima općina i gradova mogu planirati i planirane su turističke zone s tim da one ne mogu biti veće od 20% ukupnog građevinskog područja naselja, koje također dijelom nisu izgrađene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo je jedinica lokalne samouprave i županija da, temeljem Zakona, smanje odnosno ukinu pojedine ugostiteljsko-turističke zone. Ministarstvo ne ulazi i ne može ulaziti u to koje su to zone. Stoga Županija može u suradnji s općinama i gradovima na svom području smanjiti odnosno ukinuti pojedine zone i povećati one za koje je posebno zainteresirana, ali ukupna površina područja izdvojenih turističkih zona, temeljem Zakona, ne može se mijenjati, što u odnosu na prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije znači da to područje ne može biti veće od 563,4 ha", piše u priopćenju.

Prethodni članci:

arti-201004220527006 arti-201005060626006 arti-201004170058006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo