SJEDNICA VLADE / Plenković se pohvalio: 'U našem mandatu plaće su rasle od 25 do 40 posto'; 'Dotjeran je Zakon o euru'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Plenković je podsjetio da jučerašnji dogovor sa sindikatima nije iznimka, već da se radi o 'vrlo konzistentnoj politici Vlade'

27.4.2022.
8:30
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Vlada Republike Hrvatske u srijedu, 27. travnja 2022. godine u 11 sati je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala 115. sjednicu.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju osvrnuo se na jučerašnji dogovor s predstavnicima sindikata, zahvalivši ministru Josipu Aladroviću na angažmanu. "Mi smo na ovaj način potvrdili privrženost naše Vlade socijalnom dijalogu, činjenju maksimalnih napora za povećanje plaća, za boljitak radnika i povećanje ekonomskog stanja naših građana. Ovaj jučerašnji dogovor nije iznimka, riječ je o vrlo konzistentnoj politici naše Vlade koju vodimo od kraja 2016. godine", kazao je premijer, dodajući da je za vrijeme njihova mandata plaća porasla od 25 do 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovicu plaća u četiri godine podigli su ukupno za više od 18 posto, čemu se dodaje i jučerašnjih dogovorenih četiri posto, dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor sa sindikatima

"Jučerašnji razgovori su bili koncentrirani na tri točke. Postigli smo dogovor prvo; da se povećava iznos sredstava za sistematske preglede s dosadašnjih 500 kuna na 1200 kuna, da smo se dogovorili oko povećanja troška za prijevoz, koji s 1 kune ide na 1,35 kn, plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se povećava cijena goriva. Treća stvar, najvažnija, bila je osnovica plaća, gdje smo na kraju dogovorili četiri posto od 1. svibnja", podsjetio je Plenković, zahvalivši pritom svim predstavnicima Sindikata.

Image
'PUN JE GNOJA' /

Plenković se pohvalio postignutim dogovorom sa sindikatima, pa žestoko izvrijeđao Milanovića: 'Njegovo perfidno laganje se svodi na tri točke'

Image
'PUN JE GNOJA' /

Plenković se pohvalio postignutim dogovorom sa sindikatima, pa žestoko izvrijeđao Milanovića: 'Njegovo perfidno laganje se svodi na tri točke'

Plenković je podsjetio i da je prosječna plaća od 2016. do veljače 2022. porasla za 32 posto, za oko 1800 kuna. "Smatramo da je to vrlo dobro. Podigli smo i minimalnu plaću sa 330 na 500 eura", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je današnja sjednica vrlo važna jer se usvaja Nacionalni program za reformu. "Pripremili smo ovaj program na tragu lanjskog dokumenta, on se bazira na Nacionalnom planu oporavka i otpornosti", dodao je premijer u uvodnom obraćanju.

Što se tiče rasta BDP-a, "u ovoj godini se očekuje njegov realan rast od 3 posto", rekao je premijer. “Nastavit ćemo s politikom odgovornog upravljanja javnim financijama, smanjenja javnoga duga i očekujemo da ćemo doći do 76,2 posto udjela duga u BDP-u”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Usklađene su finese' oko uvođenja eura

"Također, danas na Vladi je i konačni prijedlog Zakona o uvođenju eura", dodao je. "Nakon prvog čitanja, dotjeran je zakon, usklađene su određene finese i vjerujemo da idemo prema konačnim odlukama kako bismo nastavili završne pripreme s ciljem uvođenja eura kako smo i planirali 1. siječnja 2023.", rekao je.

Osvrnuo se i na izbore u Francuskoj i Sloveniji. "Dobro je da je u Francuskoj ponovo izabran Macron, za naše partnerstvo, ali i za EU. Što se tiče Slovenije, ja čestitam Robertu Golobu, očekujemo da nastavimo unaprjeđivati odnose naših naroda", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Plenković je podsjetio da je u petak obilježen i Dan planeta Zemlje, istaknuvši pritom da je klimatska kriza važno pitanje. "Želim zahvaliti ministru Tomislavu Ćoriću na svemu što je poduzeo po ovom pitanju koje je važno i koje posebno shvaćaju mlade generacije kojima je to tema broj jedan''.

Podsjetio je i da su prošli tjedan obilježene ''tamne stranice povijesti'' vezano uz obilježavanje proboja logoraša iz Jasenovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević izvijestio je o aktualnom stanju vezanom uz potres, nakon čega mu je Plenković zahvalio.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo