VLADA KRIVA ŠTO NEMAMO JEFTINIJI INTERNET: / 'Ako ne smanjite troškove, tužit ćemo vas i tražiti kazne'

Image
Foto: flickr
1.10.2016.
17:59
flickr
VOYO logo

U suprotnom, Hrvatskoj prijeti tužba pred Sudom EU-a, piše Dnevnik. hr. U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture tvrde da je nacrt zakona spreman, ali nije mogao biti prihvaćen zbog izvanrednih okolnosti.

Nismo mogli zakon staviti u proceduru

''Zbog izostanka institucija koje su trebale donijeti taj zakon, prvenstveno raspuštanja Sabora i tehničke Vlade, nismo bili u mogućnosti zakon staviti u redovitu proceduru'', rekao je Jure Šarić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Tvrdi da su o svemu obavijestili Bruxelles još u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija oštro je upozorila 19 država članica, u kojima je i Hrvatska te poručila - ako ne smanjite troškove postavljanja mreža za brzi internet, tužit ćemo vas Sudu Europske unije i tražiti novčane kazne.

Što kažu operateri

"Nužno je infrastrukturu, neku drugu poput struje, vode, plina, koristiti kako bi upravo smanjili troškove postavljanja tih mreža koje će to nama omogućiti'', rekao je pomoćnik ravnatelja HAKOM-a Marko Čavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno je postupak izdavanja dozvola u Hrvatskoj preskup i dugotrajan, a troškovi korištenja nekretnina i zemljišta za polaganje mrežne infrastrukture nerazumno su visoki i ograničavaju daljnja ulaganja'', poručio je Hrvatskom telekomu.

Značajni pomaci nisu mogući u krakotm vremenu

''Uzrok visokih cijena i nedovoljne dostupnosti brzog interneta kod nas leži u produljenju praktički monopola dominantnog operatora. Nestankom prave konkurencije, nestaje i potreba dominantnog operatora za investicijama'', priopćili su iz Vipneta.''Investicije u mrežu i razvoj širokopojasnog pristupa internetu je dugoročan proces te se značajniji pomaci ne mogu očekivati u kratkom vremenu'', poručuju iz TELE2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo