VLADA KREĆE U PRONATALITETNI BOJ: / Hoće li pomoći veće porodiljne naknade i jedinstveni dječji doplatak?

Image
Foto: Pixsell

Hravtska vlada krenula je sa svojom pronatalitetnom politikom, pa će od 1.

5.3.2017.
23:02
Pixsell
VOYO logo

Upravo je jedinstveni dječji doplatak pobudio najviše zanimanja, jer on znači da bi ga primali i najbogatiji, a istodobno bi se ukinule porezne olakšice za djecu koje su sada mnogima veće od mogućeg iznosa doplatka, piše N1.

Image
OD 2018. SVA ĆE DJECA DOBIVATI DOPLATAK: /

Preliminarni izračuni otkrivaju o kolikim se kunskim iznosima radi

Image
OD 2018. SVA ĆE DJECA DOBIVATI DOPLATAK: /

Preliminarni izračuni otkrivaju o kolikim se kunskim iznosima radi

Do 2019. treba ispraviti nepravde modela

"Treba dječji doplatak uvesti kao što je u Njemačkoj, ako smo Europska unija neka nama bude kako je tamo. Kum je rekao da je tamo 180 eura. Ako žele da nešto od ove države ostane. Ako ne, svako sebi, pasoš u ruke i van", kazao je za N1 Mario Stanković iz Donjeg Miholjca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački model o kojem govori, tzv. Kindergeld, ideja je kojom se vodilo i Ministarstvo demografije no nije se stigla razraditi prije 1. siječnja i početka porezne reforme.

"Sada u plaći svatko od nas ima osobni odbitak u odnosu na broj djece koji imaju. Kako raste plaća, tako raste i osobni odbitak. Iz tih nekih do 2 milijarde kuna bi mogli ići u transformaciju i peglanje nepravde", kaže Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se uzme tih 1,9 milijardi kuna, koliko iz proračuna otpada na porezne olakšice za djecu, i pridoda im 1,45 milijardi kuna koliko država sada troši na dječji doplatak, matematika kaže da bi u sustavu jedinstvenog dječjeg doplatka bilo 311 kuna mjesečno po djetetu. U Ministarstvu kažu da izračun još nemaju.

"Do 2019. napravili bi novi sistem dječjeg doplatka gdje on ne bi imao kriterij socijalne naknade već pronatalitetne i gdje bi se ispravila nepravda da oni bogatiji imaju veću olakšicu nego oni koji imaju manju plaću", kazao je Strmota za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima bi dječji doplatak mogao biti manji nego sada

I obitelji s prosječnim i višim mogle bi biti zakinute, što kazuje i primjer zagrebačke obitelji s jednim djetetom, pod uvjetom da dječji doplatak iznosi 311 kuna.

Roditelj koji zarađuje 4.000 kuna dobiva 80 kuna porezne olakšice. Kada im se uzme tih 80 kuna i kompenzira s 311, za njih je 231 kuna više u budžetu. No, izračun na prosječnoj hrvatskoj plaći od 5600 kuna pokazuje da je porezna olakšica 460 kuna, pa univerzalni dječji doplatak za tu obitelj znači 149 kuna mjesečno manje. Na veće plaće još više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da olakšicu za djecu treba odvojiti od plaće i problem riješiti po njemačkom modelu te da je cijeli socijalni sustav prerazvijen i previsok u odnosu na razvijenost naše zemlje.

Ideju o jedinstvenom dječjem doplatku morat će se dodatno razraditi i razmisliti o imovinskom cenzusu ili pronaći nove milijune, piše N1. To pokazuje i podatak da je trenutni dječji doplatak koji primaju najsiromašnije obitelji u prosjeku 365 kuna, odnosno 50-ak kuna više nego što bi mogao iznositi univerzalni doplatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo