Štrajk učitelja / Vlada ipak popušta?: Čini se kako bi se novca ipak moglo naći! Ali novi problem su - fakulteti

Za razliku od prošlih dana ministar financija u utorak šalje nešto optimističniju poruku

15.10.2019.
19:18
VOYO logo

Štrajk u školama nastavlja se treći dan, a sutra nastave neće biti u gradu Zagrebu.

No čini se da Vlada ipak popušta. Naslućuje se to iz izjave ministra financija koji detalje zasad ne otkriva. Ali, dodatnu glavobolju mogli bi mu zadati fakulteti koji također prijete štrajkom. Usto će i medicinske sestre, koje su nedavno izborile povišice, tražiti isto povećanje koeficijenata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učitelji iz Darde koji su u štrajku zapjevali su bećarac. I to stihovima "daj nam pare i nestat će drame" i  "sad je dosta, na šta smo to spali".

Posebnu poruku imaju za Vladu i premijera Plenkovića: "Da te nije učo naučio, Plenkoviću, gdje bi sada bio?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Čujemo na televiziji kako se gospodin Plenković sprda s nama, a mi smo zaista visokoobrazovani ljudi koji to nećemo dopustiti", kaže za RTL Danas profesorica Andrea Dorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Osječko-baranjsku, štrajk, kojim se traži povećanje plaća za 6,11 posto održao se u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Odazvalo mu se više od 83 posto zaposlenika u osnovnim i 87 posto u srednjim školama.

"Štrajk koji je danas u četvrtom danu tamo gdje se održava i dalje ne jenjava. Ima jednaku snagu i šalje jednaku poruku", govori Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak optimističnija poruka 

A za razliku od prethodnih dana, ministar financija u utorak šalje optimističniju poruku. Čini se kako bi se novca za sindikalne zahtjeve moglo naći.

"Ja sam siguran da ćemo i u konačnici predložiti nešto što će biti na tragu onoga što govorimo cijelo vrijeme: to je da plaće, a isto tako svi naši zaposlenici javnih i državnih službi nisu na kraju nekakve liste prioriteta, nego su na vrhuliste prioriteta sve u skladu s mogućnostima", kaže  ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Kolektivnog ugovora koji je Vlada prošli mjesec potpisala sa sindikatima u zdravstvu, medicinskim sestrama stigle su nešto veće plaće.

"Meni je plaća narasla za 200 kuna jer ja radim na pola radnog vremena, jer sam na rodiljnom dopustu. Neke kolegice izvještajavu da su osjetile povećanje od 170 kuna dok je najveće povećanje, koliko sam ja čula, bilo 500 kuna", govori medicinska sestra Mihaela Androić Pašalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago im je, kaže, što su dobile više, ali to - nije dovoljno. Zbog toga sindikat, koji je počeo pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru najavljuje da će tražiti povrat onoga što im je Vlada oduzela 2013. godine. 

"Mi sada nećemo ići protiv prosvjete, mi sada pregovaramo za osnovicu, a ovaj dio naš će ostati za skoro razdoblje kad ćemo mi apsolutno tražiti povećanje koeficijenta", rekla je predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Brankica Grgurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako Vladi uskoro stiže još jedan zahtjev i to nakon što se obvezala na dodatnih 400 milijuna kuna na godinu za veće plaće u zdravstvu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo