I to se dogodilo – ministar policije Ostojić glasao protiv Vlade

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije se na sjednici Vlade složio s izmjenama Zakona o kaznenom postupku i izmjenama Zakona o probaciji.

21.11.2012.
9:18
VOYO logo

"Moram reći da će to dodatno opteretiti rad policije. I dalje smo mišljenja da bi te poslove, znači konkretno, istražnog zatvora u domu trebala raditi pravosudna policija, a ne policija na čijem prostoru se istražni dom izvršava. U vezi s time, ista je primjedba i vezano za zakon o probaciji, na isti način i s istim obrazloženjem", rekao je Ostojić.

Premijer Zoran Milanović savjetovao je ministru: "I to se događa, u redu. Mislim, nadao sam se i vjerovao sam da ste se uskladili, nisam niti znao za ovaj prijepor, ali morat ćemo donijeti takvu odluku, procedura Vlade je takva. Ali vi niste ministar policije, vi ste ministar unutarnjih poslova i član Vlade, ali imate pravo glasati i protiv", istaknuo je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je glasao protiv izmjena Zakona o kaznenom postupku, dok su izmjene Zakona o probaciji skinute s dnevnog reda.

Izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja objavljuje se registar branitelja

Vlada je predložila izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Kada izmjene prođu i saborsku proceduru, bit će stvorene pretpostavke za objavu registra branitelja, što bi se trebalo dogoditi do Božića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o pravima hrvatskih branitelja mijenja se prvi put nakon sedam godina. Izmjene su prošle javnu raspravu, s njima su se složile braniteljske udruge.

"Vodili smo se sloganom da nije u šoldima sve jer želimo pokazati kako se dosta toga da urediti bez puno novca i kako se dostojanstvo Domovinskog rata ne mora uvijek mjeriti u kunama", rekao je ministar branitelja Predrag Matić naglašavajući da izmjene neće državu koštati ništa, kao i da se niti jedno pravo branitelja neće smanjivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ostalo se donosi odredba prema kojoj će se udovicama hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine priznati pravo na obiteljsku mirovinu, uz uvjet da su navršile 40 godina života, kao i da udovice poginulih ili nestalih branitelja mogu zadržati obiteljsku mirovinu iako osnuju novu bračnu ili izvanbračnu zajednicu. Javnosti je svakako najzanimljivija objava registra branitelja.

Neće biti narušena sigurnost pojedinca

"Objavom registra neće biti narušena sigurnost pojedinaca niti ugroženi nacionalni interesi, a ova Vlada ispunit će jedno od svojih predizbornih obećanja na radost i ponos svih poštenih i časnih hrvatskih branitelja", naglasio je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zoran Milanović čestitao je ministru jer je deset mjeseci temeljito pripremao objavu registra kako se nikoga ne bi izložilo i ugrozilo.

"Čuva se one podatke koji su osjetljivi, ali sve ono bitno je tamo. To javnost ima pravo znati i nikada nismo vidjeli problema u tome, a sad više ne vjerujem da će to itko napadati i kritizirati", izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo