Viviane Reding odgovorila na 'gluposti' koje dolaze iz Hrvatske

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding u utorak je održala konferenciju za novinare na kojoj je odgovarala na pitanja o sporu Europske komisije s Hrvatskom oko 'lex Perkovića'.

17.9.2013.
14:13
VOYO logo

Reding je prvo pojasnila ono što je krivo preneseno u medijima: da sankcije nisu donesene nego da su predložene, odnosno da je pokrenuta procedura njihovog donošenja, te da sada slijedi očitovanje drugih zemalja članica, a tek potom slijede daljnji koraci oko pokretanja sankcija.

Vratite staru verziju

Na pitanje što misli o datumu primjene izmijenjenog "lex Perkovića", koji bi na snagu stupio 15. srpnja 2014. godine, Reding je rekla da je ovakav "sporni" zakon donesen tri dana prije pristupanja EU, pa da ga se isto tako brzo može vratiti u staro stanje, tj. verziju koja je bila potpuno usklađena s europskim zakonodavstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako komentira kritike da Hrvatsku tretira nejednako u odnosu na druge zemlje članice te da je u tome motivirana svojom političkom pripadnošću, Reding je odgovorila da su to sve gluposti.

Ne mogu odgovarati na svaku besmislicu

"Jednostavno ne mogu odgovarati na svaku besmislicu koju netko negdje izgovori. Potpisala sam Poglavlje 23 pristupnog procesa s današnjom vladom, a ona je socijalistička, ako se ne varam. Dakle, potpisala sam i pregovarala u posljednjoj etapi ulaska Hrvatske u EU s današnjom, ne bivšom vladom", kazala je Reding, dodavši da je prozivala i Mađarsku, a tamo je na vlasti stranka koja pripada Europskoj pučkoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno ne razumijem ovu glupost", kazala je Reding.

Također, europska povjerenica nije htjela reći koje će točno sankcije biti određene Hrvatskoj ako dođe do njihovog uvođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo