VIŠEMILIJUNSKI PROJEKT KREĆE U BANOVINI: / Roller coaster i zičara oko utvrde najpoznatije hrvatske plemićke obitelji

Image
Foto: Pixsell, Getty

Natječaj za izradu projektne dokumentacije za projekt 'Baština Zrinskih - budućnost Banovine' podijeljen je u devet grupa i pristigle su ponude za sve, osim za žičaru i roller coaster

4.12.2018.
10:21
Pixsell, Getty
VOYO logo

Sisačko-moslovačka županija izvukla je iz EU fondova 4,8 milijuna kuna samo za izradu pripremne dokumentacije i projekta 'Baština Zrinskih - budućnost Banovine' koji bi treba Gvozdansko i taj cijeli kraj dovesti na turističku kartu Hrvatske i revitalizirati kraj, piše tportal.

Slavna prošlost

Naime, Gvozdansko u kojem danas živi nekoliko desetaka stanovnika poznato je po ruševini nekadašnje utvrde najpoznatije hrvatske plemićke obitelji Zrinski. Projekt koji bi trebao revitalizirati kraj uključuje obnavljanje južne kule Starog grada Zrina, u kojoj će se nalaziti digitalni prikaz povijesti obitelji Zrinski, kao i izložbeni i galerijski prostor. Na padinama koje okružuju utvrdu bit će postavljena žičara, kao i roller coaster.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Multimedijalna dvorana namijenjena održavanju koncerata i manifestacija koje se trenutno održavaju na otvorenom kraj grada Zrina uredit će se u obnovljenoj crkvi sv. Marije Magdalene.

Visoka peć za preradu željezne rude obnovit će se u kompleksu Bešlinec kao prezentacijski prostor, dok će u ostalim objektima digitalno prikazan proces obrade ruda. Kao najveći lokalitet Bešlinec ćeuključivati razne druge sadržaje kao što su smještajni i ugostiteljski kapaciteti, edukacijski prostori, info centar, igralište za djecu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška projektu

Natječaj za izradu projektne dokumentacije za ovaj projekt podijeljen je u devet grupa, te su za gotovo sve stigle ponude osim za izradu dokumentacije i projekta roller coastera i žičare

"Apsolutno podržavamo projekt, jer tu su radna mjesta, turistički potencijal... To su građevine pod kulturnom zaštitom", kaže Nikola Arbutina, načelnik općine Dvor koji je u javnosti poznato kao mjesto gdje bi moglo biti odlagalište radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gvozdansko je poznato i kao hrvatski Alamo, mjesto gdje su tijekom ledene zime prije 450 godina hrvatski odbijali predaju pred turskom vojskom. Njihova hrabrost zadivila je čak i turskog Ferhat-pašu. Naime, branitelje Gvozdanskog, su našli izgladnjele i smrznute.

Image
ŽELE NAM DOVESTI NUKLEARNI OTPAD U DVORIŠTA: /

'I za Černobil su govorili da je siguran'

Image
ŽELE NAM DOVESTI NUKLEARNI OTPAD U DVORIŠTA: /

'I za Černobil su govorili da je siguran'

Depopulacija

Arbutina tvrdi da je novac osiguran, ali da je nemoguće odrediti koliko će realizacija u konačnici koštati s obzirom na to da je osiguran tek za projektnu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je kraj depopulacija pogodila mnogo više. Bili smo zahvaćeni ratom, a najveći odljev stanovništva bio je 1991. i 1995. Dio stanovništva koji se vratio nije se dobro snašao i sad traje drugi odljev", objašnjava načelnik općine kojemu se ne sviđa percepcija koju mnogi imaju o njegovom kraju da su siromašni i da im treba pomoć.

"Nisam tog stava. Stava sam da se prirodni resursi trebaju staviti u funkciju lokalnog stanovništva i onda ćemo biti bogata općina. Šume, recimo, kojih kod nas ima puno", zaključuje Arbutina, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo