APLIKACIJA 'CERTILIA' / Više od 90 tisuća Hrvata ima osobnu iskaznicu u mobitelu: 'Prije nego krenete na put, najavite se graničnoj kontroli...'

Image
Foto: Shutterstock

Za mjesec dana u walletu će biti i studentska iskaznica, pa će studenti moći s mobitelom doći u menzu, kliknuti na blagajni te konzumirati obrok. Glavni direktor AKD-a najavljuje i vozačku dozvolu, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

30.10.2023.
10:27
Shutterstock
VOYO logo

 Više od 90.000 građana u Hrvatskoj osobne iskaznice ima u mobitelu. To znači da s mobitelom mogu ući u sustav e-Građani (digitalni državni šalter) i preko mobitela kod kuće ili na ulici potpisivati dokumente, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Već dulje vrijeme imamo dva elektronička zapisa na osobnim iskaznicama - identifikacijski i potpisni certifikat. Identifikacijski građane prepoznaje kad se prijave u sustav e-Građani, a potpisni služi kao potpisni pin kada nešto treba vlastoručno potpisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, kaže glavni direktor AKDa Jure Sertić, ima mogućnost da ako se osobna iskaznica stavi u čitač, s računala se može potpisati bilo koji dokument. Novost je, međutim, što se sada to može i preko mobitela.

Image
JAO, MAJKO /

Našao novčanik, vratio ga pa završio na policiji: 'Ubuduće ću uzeti pinku u džep, dokumenti u smeće. J***te se'

Image
JAO, MAJKO /

Našao novčanik, vratio ga pa završio na policiji: 'Ubuduće ću uzeti pinku u džep, dokumenti u smeće. J***te se'

"Naša aplikacija zove se Certilia. Cjelokupno rješenje nastalo je u AKD-u, a Certilia je naš brend digitalnog identiteta. AKD u suradnji s MUP-om u brojnim policijskim upravama i postajama pomaže građanima aktivirati mobileID osobnu iskaznicu", kaže Sertić, pojašnjavajući kako građani, ako žele, nakon što preuzmu svoju osobnu iskaznicu, mogu doći do konzola i u policijskoj upravi dobiti pomoći pri aktivaciji osobne iskaznice na mobitelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U AKD-u su snimili i više videopriloga s uputama za aktivaciju mobileID osobne iskaznice i njeno korištenje, ali kad je riječ o digitalnim uslugama, kaže Sertić, građanima je potrebna kontinuirana edukacija.

"Zato smo na frekventne punktove stavili konzole i već godinu dana pomažemo građanima u korištenju Certilije", kaže Sertić i otkriva kako se preko nje unazad mjesec dana može dobiti digitalna putna vjerodajnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da prije nego što krenete na put, možete svoje putovanje najaviti graničnoj kontroli i dolaskom na granicu samo kliknete na mobitelu, pojavi vam se QR kod i prođete kroz granični prijelaz. U prvoj fazi se prolazi s putovnicom, a u drugoj će se moći i bez nje", kaže Sertić, napominjući da je digitalna putna vjerodajnica pilot-projekt u kojem Hrvatska sudjeluje s Finskom.

Potpisivanje AKD je u Certiliju stavio i zdravstvenu iskaznicu te još dodatno opciju EU zdravstvene iskaznice, što znači da se može zatražiti preko telefona i da građani u svom walletu na mobitelu mogu imati i europsku zdravstvenu iskaznicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO:Grad Zagreb roditeljima poslao rodno neutralne obrasce. Psihijatar: 'Pokušaj da se izbriše pojam muškarca i žene'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo