BILI SMO U CETINSKOJ KRAJINI / Više od 40.000 građana ostalo bez vode zbog puknuća cijevi: 'Mislio potres sam potres, stotine potresa'

Sustav vodoopskrbe se puni cijeli dan. U Vodovodu su oprezni, jer postoji opasnost od hidrauličnih udara, koji bi mogli uzrokovati nove havarije

20.7.2022.
19:20
VOYO logo

Više od 40 tisuća stanovnika Cetinske krajine, omiškog zaleđa, Dugopolja i Muća sinoć je ostalo bez pitke vode! Razlog - puknuće cijevi. Radilo se cijelu noć - a do građana se pitka voda dopremala cisternama. U prvom trenutku - šok! Nisu ni bili svjesni što ih je zateklo. Tek kada im je voda poplavila kuće i okućnice.

"To je naglo puklo, ja san mislio potres, stotine potresa, a koji je to, kad je to jedanput voda buknila, digla asfalt, diglo sve živo i rekao bi, potres je nula. Ma i gore, pet metara je bio kad je to puklo gore", kaže Milan Belajić iz Rude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromna količina vode rušila je sve pred sobom. Milanu su poplavile dvije kuće, a uništeni su mu i poljoprivredni nasadi. Za sve krivi dotrajalost azbestnih cijevi, koje su ugrađene u prometnicu dok je još bio dijete.

"Ma daku su bogati, koliko ima, ima pedeset godina. Ako ti jedne gaće nosiš pet ili šest godina kakve će ti bit, nove uvijek, jel?, kroz smijeh će Milan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici cetinskog Vodovoda cijelu su noć radili na sanaciji cijevi. Nova je spojena tek u zoru, no dobar dio dalmatinske zagore i dalje nema vodu. Cisterne su jedini spas.

"Ma ajde mi smo ljudi uvijek nosili, moja je mater uvijek ovako nosala. Nas pet u kući trebalao je to sve oprat i prenijeti iz rijeke. A mi smo sad gospoda", kroz smijeh govori Milena iz Otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strpljen spašen. Evo ništa lipo došla u grad. Sad ću napunit boce vodom u općini", kaže Mare iz Otoka.

Pola stoljeća stari magistralni cjevovod, uz to azbestno-cementni, nesiguran je i godinama se već govori o potrebi njegove obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je da je voda protekla da ona teče do krajnjih korisnika. Sama cesta je oštećena naravno, nastojat ćemo to sanirat na najbolji način", kazuje Dušan Đula, načelnik općine Otok.

Sustav vodoopskrbe se puni cijeli dan. U Vodovodu su oprezni, jer postoji opasnost od hidrauličnih udara, koji bi mogli uzrokovati nove havarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da sustav punimo polako. Određena mjesta na području ovaj uslužnom području naše firme već imaju vodu dok bi recimo cjelokupno područje i splitsko zaleđe i omiško trebalo u popodnevnim satima imati vodu", govori Josip Mioč, direktor Vodovoda i odvodnje cetinske krajine.

I tako se koliko toliko vratiti u normalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo