Brojne promjene / Više nas neće moći 'prevariti' preko telefona: Sabor izmijenio Zakon o zaštiti potrošača

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Desetak oporbenih amandmana, koliko ih je podneseno na Zakon, nije dobilo 'zeleno svjetlo'

25.1.2019.
16:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sabor izmijenio Zakon o zaštiti potrošača

Hrvatski sabor u petak je, sa 107 glasova 'za' i 19 'suzdržanih', izmijenio Zakon o zaštiti potrošača od kojeg građani, kupci te korisnici javnih usluga očekuju veću zaštitu te značajne promjene u svoju korist. Ugovor sklopljen na daljinu, putem telefona ubuduće će se smatrati sklopljenim nakon što potrošač trgovcu dostavi potvrdu svoje suglasnosti o njegovom sklapanju, potpisom ili informacijom elektroničkom poštom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz sklapanje ugovora o uslugama na daljinu putem telefona, a s obzirom na učestale pritužbe potrošača, Vlada predlaže da se za predmetne ugovore propiše trenutak njihovog sklapanja, a ugovor se smatra sklopljenim kad potrošač nakon primitka ponude dostavi trgovcu potvrdu svoje suglasnosti o sklapanju ugovora potpisom ili informacijom elektroničkom poštom.

Zakonske izmjene predviđaju da se obvezno isticanje redovne cijene i snižene cijene nekog proizvoda ubuduće odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostora, ne i na oglašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, jasnije se određuje da regulatorna tijela imaju obvezu osnivanja svojih savjetodavnih tijela. Desetak oporbenih amandmana, koliko ih je podneseno na Zakon, nije dobilo 'zeleno svjetlo' te su odbijeni.

Sabor je izmijenio i Zakon o održivom gospodarenju otpadom kojim se taj zakon usklađuje s posebnim propisima kojima je uređen Državni inspektorat odnosno prestanak rada Hrvatske agencije za okoliš i prirodu čije je poslove od 1. siječnja 2019. godine preuzelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženim Zakonom preciznije se određuju i pojednostavljuju određeni postupci u sustavu gospodarenja otpadom u dijelu koji se odnosi na dozvole i potvrde za gospodarenje otpadom, obaveze u vezi s određivanjem nusproizvoda i ukidanja statusa otpada, nadležnosti inspekcijskih službi, postupak zatvaranja odlagališta otpada i drugo.

Sabor izglasao zakon o podacima i informacijama u zdravstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o podacima i informacijama u zdravstvu kojim se stvaraju uvjeti za sveobuhvatno i djelotvorno korištenje zdravstvenih podataka i informacija u zdravstvenoj zaštiti, a u svrhu unaprjeđenja i očuvanja zdravlja stanovništva u Republici Hrvatskoj.

Zakonom se osigurava temelj za harmonizaciju pravnog okvira upravljanja zdravstvenim podacima i informacijama i njihovu kvalitetnu obradu na razini nacionalnog zdravstvenog sustava kao i na međunarodnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinom glasova donesen je i Zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu koji regulira status vježbenika, način prijema u pravosudna tijela i način polaganja pravosudnog ispita.

Sabor je izglasao većinom glasova i četiri zakona kojima se provodi Vladina nakana o smanjenju broja agencija, a poslove Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) preuzima Ministarstvo zaštite okoliša. Izglasao je i izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojima Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, nakon što je 'odradila' zadani posao, prestaje s radom 1. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o morskom ribarstvu

Zbog prenošenja dijela nadležnosti na Državni inspektorat izmijenio je Zakon o morskom ribarstvu.

Zastupnici u većinom glasova podržali izmjene Zakon o nasljeđivanju kojim se u slučaju nemogućnosti dostave podatka sudu dopušta donošenje rješenja o nasljeđivanju bez navođenja OIB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, potvrđena je Konvencija o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi koja bi trebala doprinijeti uspostavi moderne policijske suradnje između država potpisnica, posebice u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i nezakonitih migracija. Potvrđeni su i ugovori o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka između Hrvatske i Norveške, te Austrije, kao i ugovor o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije.

Većinom glasova izglasana je također europska direktiva o kliničkim ispitivanjima lijekova za primjenu kod ljudi koja bi trebala osigurati brz pristup novim i inovativnim postupcima liječenja uz istovremeno osiguranje zaštite i sigurnosti osiguranika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćeno je i razrješenje i imenovanje dijela članova Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja. Zbog isteka mandata razrješeni su Denis Matić, Ljiljana Pavlic i Tatjana Peroković, a za članove Vijeća ponovno imenovani Matić i Pavlic te nova članica Mirta Kapural.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo