VIRUS PRODRO U SPECIJALNU BOLNICU ZA DJECU S TEŠKOĆAMA: / Ugroženi mališani će samoizolaciji nalaze čekati danima?

Image

Još ne znaju je li fizioterapeut pozitivan, a ne zna se kada će se znati, jer nalaze neki u Zagorju čekaju i po sedam dana

26.10.2020.
20:45
VOYO logo

Koronavirus ušao je i u Odjel za rehabilitaciju djece Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitciju Krapinske toplice, javlja portal nizagorjemalo.

Pozitivan nalaz ima medicinska sestra s odjela, a tijekom dana je simptome razvio i fizioterapeut koji radi s djecom, potvrđeno je u Specijalnoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o najosjetljivijem odjelu u bolnici na kojem se nalaze djeca s teškim poteškoćama, a spadaju u skupinu koja ne može nositi zaštitne maske.

"Obzirom na simptome, na aktualno čekanje nalaza te činjenicu da djeca koja provode medicinsku rehabilitaciju u našoj ustanovi većinom spadaju u skupinu koja ne može nositi zaštitne maske, poduzeli smo sve mjere kako bismo zaštitili naše pacijente i djelatnike", rekla je ravnateljica bolnice Željka Žnidarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi se čekaju danima

Još ne znaju je li fizioterapeut pozitivan, a ne zna se kada će se znati, jer nalaze neki u Zagorju čekaju i po sedam dana, piše portal nizagorjemalo.

U duljem bliskom kontaktu s fizioterapeutom bilo je četvero djece. Sva su ona na bolničkoj rehabilitaciji te su stavljena u preventivnu samoizolaciju dok ne stignu rezultati testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki od roditelja su odlučili prekinuti stacionarnu medicinsku rehabilitaciju, za koju je ionako bio planiran skori završetak, te su dobili preporuku za ponašanje kod kuće. Čim će biti poznati nalazi, bit će obaviješteni. Uz to, uzeti su i brisevi na SARS-CoV-2 za troje od četvero djece koja su bila u kontaktu s fizioterapeutom, a za koju smo imali suglasnost roditelja. Ovisno o nalazima brisa fizioterapeuta i djece poduzet će se daljnje potrebne mjere", rekla je ravnateljica.

Za medicinsku sestru koja je pozitivna kaže kako koristi adekvatna zaštitna sredstva te da nije imala nezaštićenog bliskog kontakta s pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi djelatnici su testirani

"Iz preventivnih razloga testirani su drugi zdravstveni djelatnici na Odjelu koji su mogli biti u kontaktu s pozitivnom medicinskom sestrom. Ovisno o njihovim nalazima poduzet će se daljnje mjere na odjelu", dodala je Žnidarić.

Priznala je da dulje čekanje rezultata briseva iziskuje dodatan napor i sredstva. "Do dobivanja nalaza koristi se dodatna zaštitna oprema propisana za kontakt s COVID-19 suspektnim, pozitivnim osobama. Dijelu djelatnika se raspored rada prilagođava tako da nisu u službi do dolaska nalaza što dovodi do većeg opterećenja ostalih djelatnika. Tu je i psihološki moment ‘iščekivanja’ nalaza, kako za djecu i njihove roditelje, tako i za naše djelatnike, a i poduzimanje eventualnih dodatnih mjera je vezano za rezultate testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko drugi od djelatnika ili pacijenata Odjela za medicinsku rehabilitaciju djece nema simptoma ili znakova koji bi ukazivali na COVID-19 infekciju. Odjel za medicinsku rehabilitaciju djece nastavlja s radom uz korištenje odgovarajuće zaštitne opreme u skladu s preporukama HZJZ-a i bolničkog Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija", objasnila je Žnidarić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo