VIRUS GRIPE HARA HRVATSKOM: / U Zagrebu umrlo 14 pacijenata, a do kraja siječnja očekuje se vrhunac

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U Zagrebu umrlo 14-ero pacijenata, a do kraja siječnja očekuje se vrhunac gripe koji bi trebao potrajati nekoliko tjedana

16.1.2019.
8:23
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Od gripe i pneumonije u infektivnoj klinici "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu je umrlo 14-ero pacijenata, izvještava Večernji list. Do kraja siječnja očekuje se vrhunac gripe koji bi trebao potrajati nekoliko tjedana.

Dr. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, potvrdio je da je uglavnom riječ o starijim i kroničnim bolesnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nekih je bila potvrđena gripa, kod nekih se ona pretpostavlja prema kliničkoj slici. Dio preminulih pacijenata imao je i gripu i pneumoniju, neki samo gripu ili samo pneumoniju", rekao je Čivljak, nadodavši da od gripe i upale pluća godišnje umre od 500 do 600 ljudi.

Image
TISUĆE ZARAŽENE GRIPOM, EVO KOJE SU ŽUPANIJE NAJRIZIČNIJE: /

'Radi se o epidemiji visokog intenziteta'

Image
TISUĆE ZARAŽENE GRIPOM, EVO KOJE SU ŽUPANIJE NAJRIZIČNIJE: /

'Radi se o epidemiji visokog intenziteta'

Prijavljenih slučajeva manje od stvarnog broja

Međutim, statistika ne ubraja gripu kao uzročnika smrti, već se bilježi samo ako je laboratorijski dokazana. Zbog toga je i broj prijavljenih slučajeva gripe manji od stvarnog broja oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima HZJZ-a, do 6. siječnja službeno je ukupno zabilježena 3141 oboljela osoba od gripe. Najviše prijava stiglo je u prvom tjednu nove godine, čak 2016, što je najviše prijavljenih u samo jednom tjednu u zadnjih deset godina.

Podaci govore da je među oboljelima najviše predškolske djece. Najčešće su komplikacije u dišnom sustavu, dolazi do upale pluća,a komplikacije u srčanožilnom sustavu često prođu neprepoznate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gripa može biti opasna i za zdravu osobu

"'Zdrava osoba je relativan pojam, mi već nakon 30. godine imamo naslage na krvnim žilama. Gripa je sistemska bolest, što znači da zahvaća cijeli organizam, i ima sposobnost da otkida plakove s ateroskleroznih žila. Tako otkinuti komadić plaka može začepiti neku krvnu žilu i, ako nema hitne intervencije, posljedica može biti fatalna", upozorio je mikrobiolog iz HZJZ-a, dr. Vladimir Draženović.

Gripa može izazvati upalu moždane ovojnice ili encefalitis. Do smrti od gripe dolazi tako da virus blokira neki od vitalnih centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindrom tzv. citokinske oluje, zbunjenosti i ekstremne reakcije imunološkog sustava na nepoznati virus, manje je poznat. Draženović je rekao za Večernji list da u tom slučaju "može doći do začepljenja alveola i pojedinih krvnih žila u bubrezima ili drugim bitnim organima i dolazi do sistemskog zatajenja."

Pokrenite limfni sustav pješačenjem

"Nemojte se pothladiti. Pothlađeni imunološki sustav ne radi punom parom, slabije vas brani, utoplite se. Pokrenite limfni sustav, on izlučuje toksine i što ih više izluči, zaštićeniji ste. Dakle, krećite se, barem pješačite stepenicama. U liftu se ionako zadržavaju čestice pa je idealan za inhaliranje virusa gripe", rekao je Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo