VIKTORIJA ŽELI POSTATI DEČKO / Skuplja za operaciju u Beogradu gdje doktor Hrvatice pretvara u Hrvate. I obrnuto

Dugo je skupljala hrabrost, ali se onda odvažila i odlučna je u svom naumu

2.10.2021.
12:45
VOYO logo

Spol u Hrvatskoj dosada je promijenilo 200 osoba, na taj službeni korak čeka ih još 200, javlja RTL Direkt.

Viktorija, djevojka koja želi postati dečko, skuplja novce preko crowfunding kampanje kako bi promijenila spol. Operacija se ne može napraviti u Hrvatskoj, već u Beogradu, gdje doktor Miroslav Đorđević Hrvatice pretvara u Hrvate i obrnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada radimo operacije iz ženskih u muške genitalije mi imamo malo ženskih genitalija od kojih se trudimo napraviti funkcionalne muške, a kada radimo iz muških u ženske, mi onda koristimo sve elemente muških spolnih organa da napravimo ženske genitalije. Ako govorimo recimo o kreiranju ženskih spolnih genitalija, one su potpuno funkcionalne i ispravne. Što se tiče seksualnih odnosa, atributa orgazma, penetrativnih odnosa i tako dalje, funkcija je potpuno očuvana. Ako govorimo o osobama koje idu iz ženskog ka muškom spolu, mogu reći da je jedan do najvećih zahvata u stvari i ta erektilna funkcija“, objasnio je Đorđević.

Image
LGBT KANDIDATI TRIJUMFIRALI NA IZBORIMA: /

Osvojili su niz povijesnih pobjeda, uključujući i ulazak prve transrodne osobe u Senat

Image
LGBT KANDIDATI TRIJUMFIRALI NA IZBORIMA: /

Osvojili su niz povijesnih pobjeda, uključujući i ulazak prve transrodne osobe u Senat

"Nažalost okolina mi je to usadila i ne mogu se osjećati kao muškarac dok ne obavim finalni korak. Kad mi dobacuju 'ej mali' a ne 'mala', 'ej šefe', kad na primjer konobarim, to su stvari koje prije nisam primjećivao, a toliko mi sada znače", priča Leo koji radi dva posla kako bi skupio novac za operaciju, a koji je u tranziciju krenuo s 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gledat će vas kao čudovište'

23-godišnji student pedagogije Ruben ispričao je svoje iskustvo kada je krenuo u tranziciju.

"To je neka komisija, ja sam bio pred 30 doktora i ja moram opravdati svoj, njihovim riječima, devijantan poriv da promijenim spol. Jasno vam je da u tim pitanjima, pogledima, kolutanjima očima i općenito degradiranjem da što god kažete da će vas gledati kao čudovište. Ovo je njima spektakl za gledati, ali ja po zakonu moram to proći da promijenim spol u dokumentima“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do lipnja lani, 110 osoba službeno je u Hrvatskoj dobilo dozvolu za promjenu spola, a TransAid, hrvatska udruga za transrodne osobe, procjenjuje da se do danas taj broj popeo na 200.

Velika stopa samoubojstva

"Dokazano je da djeca koja krenu u tranziciju u početku adolescencije, nemaju psihičkih problema i kasnije u odrasloj dobi ne razlikuju se od ljudi koji nisu transrodni. S druge strane, poznato je da 50 posto onih kojima nije omogućena tranzicija pokuša samoubojstvo", rekla je psihologinja Marina Grubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se krene u proces tranzicije, radi se intenzivno i s roditeljima, radi se na razumijevanju, ali i razbijanju straha kako će njihova djeca sutra kroz život.

"Treba izmijeniti te stvari da bude lakše sve i da taj socijalni aspekt vraćanja u društvo, da bude lakše i ima smisla", rekao je Leo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo