zasad nije odabralo niti jednog zamjenika / Vijeće HDZ-a i MOST-a počelo birati kadrove: 'Nećemo biti paralelna Vlada'

Više od dva tjedna od formiranja Vlade MOST i HDZ započeli su s odabirom kadrova. Vijeće za suradnju Mosta održalo je prvu sjednicu, a sutra bi trebalo raspravljati o prijedlozima za zamjenike i pomoćnike ministara jer kako kažu, kabineti su prazni

3.2.2016.
18:44
VOYO logo

Ni dva tjedna nakon potvrđivanja Vlade, ministri neće dobiti prve suradnike. Vijeće za suradnju na prvoj sjednici, otkrili su dvojica koordinatora tog novooformljenog tijela, nije odabralo niti jednog zamjenika.

"Ja mislim da ne bi bilo ni dobro da rješimo sve u pet minuta jel onda taj rad ne bi bio kvalitetan. Naravn oda nećemo raditi ni tri mjeseca kako smo rekli ja se nadam u 7 do 10 dana da bi mogli imati sve posloženo", izjavio je Ivan Kovačić (MOST), koordinator Vijeća za suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listu kandidata HDZ i MOST počinju usuglašavati već sutra, na novoj sjednici. Zasad se zna samo tko neće biti zamjenik ministra.

Iako se obećavala depolitizacija, dužnosnici u ministarstvima ipak će se birati, kao i dosada, političkim odabirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za zamjenike ministara sigurno nema javnih natječaja, kada budu se birali direktori uprava sigurno da će biti javni natječaji i bit će sposobni ljudi", dodaje Kovačić.

Šefovi javnih tvrtki ići će pak na javni natječaj, a do njega ostaju sadašnji "kukuriku" kadrovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve dok ne bude promjenjeno svi koji su zatečeni obnašat će dužnosti i funkcije i radit će odgovorno kako bi bilo bolje hrvatskoj i građanima, a ne bilo kojoj političkoj opciji", izjavio je Milijan Brkić (HDZ), koordinator Vijeća za suradnju. 

Osim što će odabrati i ministrima predložiti zamjenike i pomoćnike, Vijeće za suradnju, dogovoreno je, bavit će se i prijedlozima važnih zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno će jedna od točaka biti i vijeće koje će davati prijedlog ili savjet da li stvari idu u tom smjeru ili nekom drugom", dodaje Brkić.

Iako je sporazumom HDZ-a i Mosta predviđeno da će se sastajati jednom mjesečno, 16-ero člano vijeće zasjedat će puno češće. Čelni ljudi Vijeća ipak tvrde: nismo paralelna vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorili smo načelne stvari kako ćemo raditi - jednom tjedno, a po potrebi i više. Odbijam sve one medijske špekulacije da smo nadvlada ili vlada u sjeni, mi smo samo jedno savjetodavno tijelo koje će jednostavno predlagati i davati savjete - ili kako je u naredu rečeno - bit ćemo samo ona politička volja da omogućimo što jednostavniji i lakši rad vlade", kaže Kovačić.

"Rečeno je da je vijeće savjetodavno tijelo koje će davati savjete i biti politička potpora aktualnoj vladi oni koji će davati prijedloge za određena politička pitanja i stavove", dodaje Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li savjetima pomagati ili otežavati rad vlade, bit će jasno vrlo brzo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo