'Državni odvjetnik treba otvoriti istragu' / VIDEO Žestoka paljba iz oporbe nakon objave mailova: 'Premijer bi trebao odmah smijeniti Martinu Dalić!'

Neslužbeno iz Vlade: 'Ovo je pokušaj rušenja nagodbe'

9.5.2018.
11:52
VOYO logo

SDP-ov saborski zastupnik Goran Maras pozvao je u srijedu državnog odvjetnika Dražena Jelenića da odmah otvori istragu o komunikaciji između autora "Lex Agrokor" i potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, poručivši da premijer Andrej Plenković treba Martinu Dalić razriješiti njezine funkcije.

"Državni odvjetnik odmah se treba uključiti u cijeli postupak, a predsjednik Vlade Andrej Plenković treba razriješiti ministricu koja je kompromitirala ne samo njega i Vladu, nego i hrvatsku državu", rekao je Maras u Hrvatskom saboru komentirajući članak na portalu Index u kojem su objavljeni mailovi Martine Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index je objavio komunikaciju između autora "Lex Agrokor", Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića iz koje proizlazi, tvrde na tom portalu, da su vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist jer je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u zadnjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

Upitan ima li tu odgovornosti premijera Plenkovića, Maras je odgovorio kako će se to vidjeti iz njegove reakcije. Smatra da, ako Plenković i dalje bude tolerirao potpredsjednicu Dalić na njezinoj poziciji, to znači da je "ruku pod ruku sa njom". "Ukoliko on to riješi, sa sebe može sprati eventualno mali dio odgovornosti", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras kaže kako se iz teksta vidi da su najeminentniji hrvatski pravni stručnjaci, poput Petra Miladina sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, upozoravali da taj zakon odstupa od talijanskog zakona i da njegovi autori odlaze u neistraženo područje koje može izazvati ogromne štete za Agrokor i Hrvatsku, što se sada i događa.

"Miladin je bio u pravu kada je to govorio prije samog donošenja zakona, a oni su to zanemarivali. Ne zbog toga što su oni veći stručnjaci od njega, nego zato što su znali u kojem smjeru idu. Znali su da idu po svoje milijune kuna u Agrokoru pod okriljem Martine Dalić. Sada ćemo vidjeti do koje je razine i Plenković bio u to upetljan", ustvrdio je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov zastupnik drži da taj slučaj zahtjeva istražno povjerenstvo koje bi trebalo otkriti što se događalo istaknuvši da je šokiran razinom komunikacije i načinom rada potpredsjednice Dalić.

Upitan o današnjoj sjednici Kluba zastupnika SDP-a Maras je potvrdio da će se njegova ostavka na mjesto potpredsjednika naći na dnevnom redu. Nije želio konkretno odgovoriti hoće li tražiti od predsjednika kluba Arsena Bauka da podnese ostavku već je kratko poručio: "Rekao sam što ću ja napraviti, a očekujem da rasprava bude otvorena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno iz Vlade: 'Ovo je pokušaj rušenja nagodbe'

Inače, neslužbeno se u Vladi može čuti kako i ovi mailovi dokazuju ono što se zna od prije - da je Martina Dalić autorica zakona, i otkrivaju da je radna skupina pokrenuta na zahtjev i inzistiranje Mosta koji su tražili da zakon izrade vanjski suradnici.

"Ovo je pokušaj rušenja nagodbe", neslužbeno su za RTL poručili iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor: 'Korespondencija ministrice Dalić o Agrokoru je neprihvatljiva i ne sviđa mi se'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u srijedu je s konferencije za novinare poručio da mu se "ne sviđa korespondencija ministrice Martine Dalić" koju je objavio portal Index.hr, a koji pokazuju da su oni koji su s njom pisali lex Agrokor kasnije i angažirani u provedbi tog zakona. 

Na pitanje treba li Dalić podnijeti ostavku, Kosor koji je dio vladajuće većine odgovorio je da to treba pitati premijera Andreja Plenkovića te je najavio treću tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvo o Agrokoru u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako "stalno zaboravljamo da je glavni krivac za stanje u Agrokoru Ivica Todorić, ali korespondencija ministrice Dalić i priprema dokumenata u tajnosti apsolutno nije prihvatljiva". "Ima li u tome elemenata neke odgovornosti, presudit će neka druga tijela, sigurno neću ja tome suditi", kazao je Kosor. "No, kao što sam bio jasan oko Ramljaka, mislim da sam i sada jasan", naglasio je Kosor.

"Nagodba u Agrokoru se mora i sigurno će se dogovoriti do 10. srpnja kako bi i Agrokor i dobavljači i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo mogli normalno poslovati", uvjeren je Kosor. Kazao je da mu se objavljena prepiska ministrice Dalić ne sviđa te da je "na predsjedniku Vlade da procijeni što će učiniti". Podsjetio je da je prvi bio za smjenu Ante Ramljaka kada se otkrilo da je kao povjerenik za savjetnike angažirao tvrtku Texo Management u kojoj je bio zaposlen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će kao predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo sazvati treću tematsku sjednicu u lipnju, kada budu jasne stvari i na Trgovačkom sudu i oko Stalnog vjerovničkog vijeća i svih drugih elemenata nagodbe. Od povjerenika Fabrisa Periška i njegove zamjenice Irene Weber očekuje da poštuju odluku Trgovačkog suda koji je rekao da nije zadovoljan s predloženim razredima za vjerovnike, što je povjerenik i rekao da će učiniti, te zbog toga vjeruje da će do nagodbe doći u zakonskom roku.

Sud je rekao i da se ne smiju angažirati dodatni savjetnici, što i nije potrebno, pa kada riješimo ta dva problema i ako postoji volja više od dvije trećine vjerovnika da dođe do tog dogovora, ne vidim zašto do 10. srpnja ne bi bila postignuta nagodba, rekao je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo