VIDEO: / Zagrebački javni prijevoz najgori u Europi

Zagrebački javni prijevoz najgori je u Europi ako je vjerovati istraživanju njemačkog ADAC-a, odnosno najvećeg europskog automoto-kluba sa 16 milijuna članova.

19.2.2010.
13:39
VOYO logo

Na začelju liste nalaze se Budimpešta i Ljubljana, a na posljednjem mjestu – Zagreb.

U ispitivanju kvalitete javnog prijevoza ADAC se koristio ovim kriterijima: brzinom i komforom prijevoza, cijenom prijevoza, jednostavnošću prometne mreže (odnosno mogućnošću predsjedanja), te dostupnosti informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačkom javnom prijevozu se konkretno prigovara što informacije o prometnoj mreži nisu dovoljno dobre: rasporedi vožnje nisu točni, pojedine su stanice neoznačene, informacije o stanicama u tramvaju izgovaraju se samo na hrvatskom jeziku... Također, u usporedbi s npr. Münchenom, prijevoz je iznimno spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić u priopćenju vezanom za ovu informaciju odgovorio je kako je istraživanje "teško komentirati jer u tablici poretka nisu prikazani jasni kriteriji i parametri ocjenjivanja".

"Pretpostavljam kako je istraživanje obuhvaćalo i područja koja u Zagrebu nisu pod nadležnošću ZET-a, a ubrajaju se u javni prijevoz, a vjerojatno je i da su na rezultate utjecali modeli prijevoza kojima Zagreb uopće ne raspolaže, za razliku od drugih gradova uključenih u istraživanje, pa im time ne može ravnopravno niti konkurirati", odgovara Jurić koji smatra kako je ZET-ov prijevoz posljednjih godina u znatnoj mjeri napredovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo