VIDEO: / 'Zagreb zaudara na korupciju'

Oko 400 građana i aktivista okupilo se ispred Ministarstva graditeljstva u Zagrebu u sklopu akcije Živi zid protiv širenja projekta Hoto grupe. Najavili su daljnje akcije i nove prosvjede.

17.2.2010.
13:48
VOYO logo

arti-201002110004006Nakon što je policija 11. veljače uz primjenu sile rastjerala prosvjednike i aktiviste Zelene akcije i udruge Pravo na grad, te uništila njihovog trojanskog konja, borci protiv širenja projekta Hoto grupe najavili su nove akcije.

Danonoćno dežuranje u kontejnerima u Varšavskoj ulici prosvjednici su ovog puta zamijenili tajnom akcijom Živi zid, te se samo nekoliko sati prije prosvjeda doznalo da će biti održan na Trgu Francuske Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Urbanistička inspekcija Ministarstva graditeljstva je 27. veljače 2008. godine primila prijavu Prava na Grad i Zelene akcije na detaljni plan uređenja spornog bloka uz Cvjetni trg. Iako je Ministarstvo 11. ožujka 2008. godine u medijima potvrdilo da je zaprimilo tu prijavu i najavilo da će u roku od tjedan dana odgovoriti na nju, to se do danas nije dogodilo.

Aktivisti su zbog toga danas organizirali "Živi zid" prema Ministarstvu. Putem SMS-a udruge su obavijestile oko 400 građana koji su se na njihovim stranicama prijavili da će sudjelovati u daljnjem sprječavanju raskopavanja Varšavske ulice. Danas oko podne stvorila se kolona aktivista koja se protezala od ministarstva na trgu francuske do Ilice, a pojedini od kativista 'naoružani' su megafonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu će predati zahtjev za inspekcijski nadzor Varšavske i ukidanje DPU-a bloka Ilica - Preobraženska - Preradovićev trg - Varšavska - Gundulićeva, koji je usvojen na skupštini grada u siječnju 2008. godine. Taj detaljni plan treba ukinuti jer je protivan Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, Pravilniku o sadržaju i mjerilima kartografskih prikaza, tvrde aktivisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dodatku navode da DPU treba ukinuti između ostaloga i zato što za izgradnju nove zgrade koja će izniknuti na mjestu srušenih povijesnih zgrada ne predviđa provedbu arhitektonskog natječaja, iako bi se on morao provesti po čl 59. Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana.

Celakoski: Ban Centar i Cvjetni su spojene posude

Teodor Celakoski je kazao kako se aktivisti spomenutih udruga nisu bavili "Ban Centrom" koji investitor IGH gradi na Cesarčevoj ulici zato što su znali da se on neće zaživjeti dok god traje pritisak na projekt "Cvjetni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je projekt po mnogočemu sličan 'Cvjetnom' i tu se pokazuje jedna sprega gradske vlasti koje izdaju dozvole i Ministarstva koje kontrolira zakonitost izdavanja tih dozvola. Na ovaj način su spojili ta dva projekta koji funkcioniraju kao spojene posude. To se vidi i iz tempa i zastajanja radova na Ban Centru", kazao je Celakoski objašnjavajući da je početak radova najavljen za sredinu 2008. godine, a nisu počeli.

'Dropulić je operativni predstavnik Vlade za marifetluke u Zagrebu'

"Oni su uvijek u sličnoj fazi kao i projekt Hoto grupe", izjavio je dodajući da je koeficijent izgradnje u centru Zagreba povećan na gradskoj skupštini ne samo zbog "Cvjetnog", nego i "Ban Centra". Pozvali su Vladu i premijerku Jadranku Kosor da zaustavi ovakve koruptivne sprege na razini Grada Zagreba i da omogući provedbu inspekcijskog nadzora projekta "Cvjetni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujemo da ministrica Marina Matulović Dropulić s obzirom na funkciju operativnog predstavnika Vlade za marifetluke u Gradu Zagrebu može provesti kvalitetan nadzor ovog projekta", zaključuje Celakoski.

Prethodni članak:

arti-201002150581006 arti-201002160093006 arti-201002150219006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo