VIDEO: / U Dubrovniku se rukovali Tadić i Thaci

Dolazak Borisa Tadića u Dubrovnik sve je iznenadio. Odmah su počela nagađanja o mogućem sastanku s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

7.7.2012.
17:58
VOYO logo

Završio je još jedan Croatia summit u Dubrovniku. Raspravu o temama konferencije, zasjenio je iznenadni dolazak bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, a njegovo rukovanje s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem izazvalo je more reakcija.

To što će se događati u budućnosti meni je teško predvidjeti. Ovom susretu koji je upriličen na neki način i slučajno ne bih davao takav veliki povijesni značaj.Dolazak Tadića sve je iznenadio. Odmah su počela nagađanja o mogućem sastanku s kosovskim premijerom Thacijem. Sastanka, barem do sada, nije bilo, ali je njihovo rukovanje postalo top tema summita. Srpski mediji već su objavili kako SAD zahtijeva koaliciju Nikolić - Tadić, te da im nije prihvatljivo da predsjednik Vlade bude Ivica Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović pozvao Tadića

Pitanje je to i za hrvatskog premijera Zorana Milanovića. "To ne mogu komentirati. Srbija će imati Vladu koju Srbija odabere i u tom smislu nemamo nikakve ni ambicije ni prava se miješati u to. Gospodina Tadića sam osobno pozvao u Dubrovnik. On je bivši predsjednik, on je predsjednik jedne velike srbijanske stranke koja ja tehnički još uvijek u Vladi. Ovo rukovanje gospode Tadića i Thacija je za mene dobra stvar", rekao je Milanović. Veliki značaj svom rukovanju s Thacijem ne bi davao Boris Tadić iako, kaže, i dalje smatra kako je neophodno rješavati sve probleme u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što će se događati u budućnosti meni je teško predvidjeti. Ovom susretu koji je upriličen na neki način i slučajno ne bih davao takav veliki povijesni značaj", naglasio je Tadić.

Pritisak SAD-a

Nagađa se da je Tadić došao pod pritiskom pomoćnika američke državne tajnice Philipa Gordona , koji je uoči summita boravio u Beogradu, gdje se vraća i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukovanje je komentirao i hrvatski predsjednk Ivo Josipović.

"Bilo bi bolje da se sretnu oni koji vode Vlade jedne i druge strane. Dakle, i sa srbijanske strane da bude premijer ili predsjednik. Dobro je da je upravo Dubrovnik mjesto gdje se ljudi nalaze i to samo koristi hrvatskoj afirmaciji kao zemlje koja konstruktivno sudjeluje u diplomatskim i svim drugim razgovorima u međunarodnoj zajednici", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'BiH je zamorac različitih znanstvenika'

Josipoviću je na posjetu Srebrenici zahvalio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija , koji kaže da je njegove zemlja "zamorac različitih znanstvenika koji sjede za dubrovačkim stolom''. Nada se da će primjer slijediti i premijer Milanović, ali i prijatelji s istoka. "Srebrenica je globalni simbol, ne bosanski. Tko god to ne razumije ima problem, ne mi", istaknuo je Lagumdžija. Iako zaokupljeni činjenicom da su se Tadić i Thaci rukovali, nije se zaboravilo da problem ima europska ekonomija, pa je to i bila jedna od važnijih tema sastanka u Dubrovniku. Hrvatskoj je ponovo dodijeljena titula lidera u regiji, a uz čestitku na uspješnom završetku pregovora, Gordon je istaknuo da sve zemlje trebaju postati djelom euroatlanskih integracija.

"Hrvatska se nametnula kao lider u regiji s brzim političkim reformama koje su joj omogućile članstvo u euroatlanskim institucijama. Njezin primjer pokazuje da se može napredovati uz težak rad i žrtvovanje kako bi ispunili ciljevi građana", rekao je Gordon. Croatia summit tijekom dva dana okupio je šefove Vlada zemalja iz regije, Europske unije, SAD-a ali i južnog Mediterana pogođenog nizom revolucija ujedinjenih u Arapsko proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo