[VIDEO] SIROTIM BIROKRATIMA NEMA TKO ČISTITI: / Firma propala, blaga panika u Sindikatu; 'Htjeli su to čak prebaciti na službenike'

Image
Foto: RTL

Posljednjih mjesec dana tvrtka s kojom je sklopljen ugovor o čišćenju više ne može pružati usluge

16.7.2019.
12:30
RTL
VOYO logo

Prostorije državnih institucija već mjesec dana nema tko čistiti. Naime, tvrtka s kojom je sklopljen ugovor više nije mogla pružati usluge pa je tako dogovoreni posao veći od 20 milijuna kuna propao, donosi RTL.

Središnji ured za javnu nabavu rješava ovaj problem, a državne službe se snalaze kako znaju. Situacija je slična u cijeloj Hrvatskoj, područne službe i njihovi zaposlenici prepušteni su sami sebi. Porezna uprava jedna je od institucija koja je imala najveći obujam posla s propalom tvrtkom, Adriatic Servis. Ugovorene usluge iznosile su nešto više od 3,6 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom trenutku središnji ured porezne uprave je poslao naputak kako da riješe taj problem privremeno dok se ne otvori novi javni natječaj. Neki su se bolje snašli, neki lošije, ali je činjenica da je bilo čak pokušaja da se odgovornost prebaci na službenike, na način da oni ako mogu privremeno obavljaju te poslove na što smo se mi naravno usprotivili", kaže Gordana Jagar, predsjednica Sindikata Porezne uprave Hrvatske.

Nisu sretni s outsourcingom

Tvrtka Adriatic servis poslovala je u uredima Porezne uprave u čak 15 županija. Zatim je potkraj svibnja stigla obavijest da tvrtka ne posluje dobro, da joj je račun blokiran, plaće radnicima neisplaćene, te da ugovorene obveze prema državi više neće moći ispunjavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S outsourcingom poslova čišćenja, odnosno s angažiranjem vanjskih servisa za čišćenje postoje problemi od samih početaka. Nije Adriatic Servis tvrtka prva takva koja nije bila u mogućnosti obavljati ih kako je bilo dogovoreno", kaže Siniša Kuhar, glavnik tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Već više od deset godina država kupuje usluge čišćenja prostora. RTL je pokušao stupiti u kontakt s nekim iz Adriatic servisa, ali su svi dostupni brojevi izvan funkcije. Ovakve situacije, tvrde u sindikatu, nisu nove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno rješenje

"Ono što mi kao Sindikat zahtijevamo jest da Vlada ukine zabranu zapošljavanja namještenika i da pokuša ovaj problem riješiti na način da posao obave namještenici-zaposlenici državnih tijela koji to ionako rade za najmoguće male novce, za plaću od oko 3000 kuna", tvrdi Kuhar.

Iz Porezne uprave kažu kako su privremeno rješenje pronašli u drugim tvrtkama, a čeka se da se država pobrine za usluge čišćenja. "Pa bojim se da će to potrajati, da to neće tako brzo", kaže Jager, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo