VIDEO: / Premijerka se ne sjeća kako je kupila stan

Svojim izmotavanjem od odgovora kako je stekla stanarsko pravo na prostrani stan, neodoljivo podsjeća na bivšeg premijera BiH Nedžada Brankovića, koji se našao u sličnoj situaciji.

3.2.2010.
20:42
VOYO logo

'Ne sjećam se svih detalja', kazala je Kosor u 'Nedjeljom u 2'.

arti-201001290774006Jadranka Kosor 1995. godine imala je stanarsko pravo na stan od 38 četvornih metara, a otkupila je vojni stan površine 90 metara kvadratnih, u istoj ulici u kojoj je dotad živjela. Deset godina kasnije ugostio ju je Aleksandar Stanković u svojoj emisiji. "Njegove" studente zanimalo je kako joj je uspjela ta transakcija. Izmotavanje od odgovora moglo je početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako što je stan o kojem govorite manji", izjavila je Kosor odmah na početku, da bi naknadno otkrila da se radi o "88 ili 89 kvadrata".

Izbjegavajući reći odakle joj stanarsko pravo za tih 88 do 89 kvadrata, objašnjava dalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj suprug i ja smo radili na Hrvatskom radiju. On je prije našega braka dobio stanarsko pravo za stan u Velikoj Gorici. Kada nam se rodio sin, prije devedesetih, stan nam je bio premali. Mijenjali smo ga s jednom gospođom u Ravnicama čiji je stan bio u tadašnjem Vojno-stambenom fondu. I tako sam se ja preselila s Lovrom u ovaj stan i onda sam taj stan mijenjala u okviru tadašnjeg fonda za ovaj veći i tada sam se u taj stan uselila i otkupila ga", kazala je Kosor.

"Morali ste steći pravo na otkup tog stana, a institut stanarskog prava je 1995. godine bio ukinut", inzistirao je tadašnji student novinarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam to sve napravila unutar zakonskih rokova, o čemu možete dobiti pouzdanu dokumentaciju", kaže Kosor. Na Stankovićevo, pak, inzistiranje odgovara: "Ne sjećam se svih detalja" i opet nudi dostavu dokumentacije, s tim da se ne može odlučiti u kojoj su relaciji njezin stan i MORH.

"Da, u okviru... Velim vam, u okviru toga fonda koji više nije vojno-stambeni nego u okviru Ministarstva obrane, gdje je bio i moj stan. Dakle, moj stan je bio u okviru Ministarstva obrane. Ja nisam dobila stan od Ministarstva obrane. Ja nisam dobila stan od Ministarstva obrane. Ja sam već, moj stan je već bio u tom, moj manji stan je već bio u tom kompleksu", objasnila je Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana je li platila porez, odgovorila je:

"Platila sam, mladi gospodine, sve što se trebalo platiti u to vrijeme kad sam tu transakciju obavljala", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoralno širenje životnog prostora

Svojim izmotavanjem od odgovora na pitanje kako je stekla stanarsko pravo na prostrani stan, neodoljivo podsjeća na bivšeg premijera BiH Nedžada Brankovića, koji se također našao u situaciji da je morao objašnjavati na koji se način dokopao nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u njegovom se slučaju radilo o financiranju stana združenim snagama Vlade i tvrtke Energoinvest, dok je prostrana nekretnina u koju se naselila Jadranka Kosor netom prije dolaska istaknute HDZ-ovke pripadala djeci časnika Jugoslavenske narodne armije. Oni su se na sugestiju jednog branitelja preselili na lošiju lokaciju u manji stan i potpisali pritom izjavu kako se dobrovoljno sele.

To nije zamislilo niti omelo našu premijerku koja je, tvrdi Državno odvjetništvo, riješila papirologiju za otkup stana od MORH-a potpuno po zakonu. Nekretninu na Ravnicama platila je samo 15-ak tisuća eura, a za razliku od 2005. godine, više ne objašnjava detalje otkupa, kojih se ne sjeća, nego znatiželjnike usmjerava prema internetskim stranicama DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001270732006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo