plenković u bruxellesu / VIDEO Premijer o koalicijskom sastanku u restoranu: 'Skromni smo, ne pijemo, ne jedemo puno'

Premijer je komentirao sinoćnji netipični sastanak koalicije u jednom zagrebačkom restoranu

26.9.2019.
16:20
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je u četvrtak u Bruxellesu nevladinu udrugu Gong da vodi kampanju protiv hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije Dubravke Šuice.

"Dubravka Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada kao slučajno reciklira GONG, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a", rekao je Plenković nakon radnog ručka s izabranom predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen, javlja reporterka RTL-a Damira Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je odgovarao na pitanje novinara o napisima o imovini Dubravke Šuice te može li joj to naštetiti pri saslušanju pred nadležnim Odborom Europskog parlamenta sljedeći tjedan.

"Gong je lijeva nevladina udruga koja radi veliku kampanju, šalje dopise svim zastupnicima u Europskom parlamentu ne bi li na neki način poljuljali stajalište pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji za potpredsjednicu Europske komsije. To javnost treba znati. Kvazineovisni Gong radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice EK iz Hrvatske. Oni su produžena ruka SDP-a, postavljaju ista pitanja koja postavlja zastupnik Grbin. To je ta utakmica, neki dan sam govorio o trbuhozborcima, oni nastavljaju tu utakmicu svakoga dana. To se događa orkestrirano i namjerno i ja to sada govorim namjerno i s punom odgovornošću da hrvatska javnost zna", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit jesu li tom kampanjom uspjeli poljuljati povjerenje Ursule von der Leyen Plenković je odgovorio: "Ma kakvi".

Premijer je komentirao i mirovinsku reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Volio bih znati zašto sindikati nisu raspisali referendum u vrijeme kada se taj zakon donosio, neka kažu javnosti zašto nisu, ja bih volio znati. To je orkestrirana aktivnost. Kao i ovo što GONG radi s kandidaturom Dubravke Šuice. Tko to ne razumije, ne vidi što se zbiva. Mirovinska reforma je tu i ona u svojoj supstanci ostaje. Mirovine su veće 11,5 posto u mandatu naše Vlade, nema diskriminacije za iste umirovljenike, uloga i važnost mirovinskih fondova u uplate u II. stup su veće, olakšan je pristup III. stupu. Sve bitno smo napravili. Poslušali smo 700.000 potpisa, zakoni su u javnom savjetovanju i bit će usvojeni u jednom čitanju u Saboru'', kazao je premijer.

Zahtjevi sindikata su u suprotnosti s preporukama Komisije, uključujući i dob za odlazak u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Po postojećem zakonu u mirovinu se ide sa 65. SDP je odredio da se sa 67. ide u mirovinu 2038. Sve što smo mi promijenili je da taj rok umjesto 2038. bude 2033. Ono što ćemo napraviti je da ćemo promijeniti još 6 zakona da će se omogućiti onima koji žele raditi do 68. i tu izbalansirati financijski učinak. Postoji golem broj ljudi kojima nije problem raditi nakon 65. pa pitajte liječnike i profesore vape li za mirovinom''.

"Reforma je tu, mijenjamo samo dvije sitnice. Nemojte banalizirati ono što ne treba", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Dubravku Ponošu

Novinari su Plenkovića pitali i o odgovoru na zastupnička pitanja Nikole Grmoje o događajima u Fondu koje je on postavio još u travnju. Podsjetimo, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić kazao je u četvrtak da je odgovor na pitanje još u svibnju poslao na Vladu. Međutim odgovor iz Vlade nikada nije došao do Grmoje.

"Ne znam gdje je zapelo, nemam pojma. Vi znate da smo mi odgovorili na više od 1500 pitanja", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da o snimci na kojoj šef Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš vrijeđa zaposlenika Fonda Mislava Kotarca nije znao ništa.

'Nikada nisam čuo da tako nešto postoji, ni od njega ni od bilo koga drugoga''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio skroz normalan sastanak"

O koalicijskom sastanku u restoranu ''Baltazar'' Plenković je rekao:

"To je bio skroz normalan sastanak. Nije valjda da se prvi put u povijesti hrvatskog političkog života i koalicija parlamentarna većina nalazila u restoranu, a ne nužno u Vladi. Nama je to prvi put jer smo skromni, ne pijemo, ne jedemo puno, smršavjeli  smo. Imali ste onu Kukuriku koaliciju... pa oni su i startali iz restorana. Ne vidim da je to bila neka tajna ili drama", poručio je premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li riješio sve s HVIDR-om podsjetio je na svoje jutrošnje izlaganje na Vladi.

''Mi smo učinili sve što želimo i što smo obećali, što činimo iz srca i moralnih obaveza prema hrvatskim braniteljima i nastavit ćemo'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan boji li se prosvjeda, kazao je da se ''ničega ne boji''.

''Sastav parlamentarne većine, smjer zemlje, politiku uključivosti prema manjinama vodi Vlada, vodi politika'', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video:

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo