Još moramo pričekati / VIDEO Premijer najavio: 'Došli smo u situaciju da možemo popuštati mjere'

Govorili su o potresom pogođenom području, o urušnim vrtačama, autocesti Zagreb-Sisak...

4.2.2021.
10:45
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Na dnevnom redu sjednice je, među ostalim, bio i prijedlog zaključka o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb – Sisak, dionice Lekenik – Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
boli glava! /

Morala je otići zbog afere Borg, ali Plenković je se nikad nije odrekao: Dalić će imati plaću 45.000 kuna

Image
boli glava! /

Morala je otići zbog afere Borg, ali Plenković je se nikad nije odrekao: Dalić će imati plaću 45.000 kuna

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će se na sjednici Vlade zadužiti HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače, za završetak izgradnje autoceste do Siska.

Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 300 milijuna kuna, a projekt je jedan od ključnih koraka za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Autocesta A11, od Zagreba do Siska, planirane dužine 47,5 kilometara, počela se graditi 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade bilo je riječi i o aktualnom stanju vezanom za potres te koronavirus u Hrvatskoj.

LNG terminal

"Želim kazati da smo imali strateški događaj prošlog tjedna zajedno s ministra Ćorićem i Butkovićem - realiziranje LNG terminala. Hrvatska je ucrtana na karti Europe i svijeta. Riječ je o energetskoj neovisnosti i o projektu koji je sufinanciran  od strane EU. Izrađeno je 17 kilometara plinovoda. Shvatit ćemo s vremenom kako smo uspjeli realizirati projekt da bude važna odrednica energetske politike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migranti u BIH

" Spomenut ću bizaran događaj ovog vikenda. 4 talijanska aktera koja su najavili privatan dolazak i koji su imali namjeru preći granicu BIH kršeći propise, ilegalno. Htjeli su izazvati incident i dovesti našu policiju u neugodnu situaciju. Ne mogu razumijeti podršku takvoj aktivnosti od strane SDP-a bez ikakve provjere".

"Danas je ispraćaj Miroslava Tuđmana. Bio je velik čovjek i želim izraziti veliko suosjećanje njegovoj obitelji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji 

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je vezano uz potresom pogođena područja: "Uklanjaju se oštećenja od potresa. 236 smještajnih objekata smo stavili ovog tjedna. 391 kontejnera čekamo. 171 obitelj je privremeno smještena na sigurnom. 1184 smještajna objekta su na priključena na struji.  141 nova trafostanica, 9 u fazi izgradnje - do 10. veljače. Svi vodovodi su proglašeni zdravstveno ispravnima. 6 tvrtki će uklanjati oštećenja s objekata. Sam postupak uklanjanja započet je u Petrinji. Svako podrhtavanje donosi rizik urušavanja dimnjaka  u Sisku, u tijeku je realizacija elaborata. U tijeku je i angažiranje stručnog osoblja zaposlenih u državnim ustanovama kako bi se što prije završili pregledi zgrada i tereni za obnovu. Isto tako, na tom području kreću mjere javnih radova - 17 natječaja za 476 djelatnika. Hrvatski centar za potresno inženjerstvo - dosad je pregledano 60,65% prijavljenih objekata, 3343 s crvenom je oznakom. Podrhtavanja dovode do otvaranja novih klizišta - danas ih je više od 80. Prirpemili smo privremeni smještaj za sve one koji su  u blizini vrtača, klizišta kako bi imali sigurni smještaj", rekao je. 

Urušne vrtače

Bruno Tomljenović , dekan s Rudarsko-geološkog naftnog fakulteta govorit će o vrtačama. "Profesor sam na ovom fakultetu, opisat ću vam trenutne spoznaje o urušnim vrtačama u dva sela. Danas je, od katastrofalnog potresa, više od 80 vrtača. Pojavljivale su se u polju, pa je cijelo poplavno područje prožeto tim pojavama. One se proširuju", rekao je i pokzao jednu koja je progutala kuću i nastala ispod nje. "Rizik su za stanovanje jer nastaju blizu kuća, u poljima, neke nastaju urušavanjem prethodno ravne površine. Stanovnici su rekli da nisu primijetili nikakve promjene, a vrtače nastaju kroz nekoliko sekundi. Dio urušnih vrtača zabilježen je u Pašinom vrelu. Promjera mogu biti od 0,7 do 30 metara. Pojava je to poznata u svijetu, Florida je najpoznatija po njima. Nastaju u područjima koje imaju dvije litološke cjeline - jedna je od pijeska/gline i jedna koja je okršena podloga. Zbog oscilacije podzemne vode postpuno se sitnozrnati materijal podzemnom erozijom spina i odlazi u dubinu. On je dovoljno konzistentan da ispod podzemlja nastaje šupljina. Nastanak se ne vidi kao ulegnuće. Potresnom trešnjom ili prelaskom (stanovnika) ubrzava se proces nastajanja vrtača", rekao je profesor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za područje Mečenčana rekao je: "To je zbog sufozije i zbog koje nastaju šupljine, kaverne ispod površine. Tu je i Pašino vrelo koje se koristi za vodoopskrbu. Proučavajući ove pojave došli smo do zaključka da se može očekivati kako će se pojavljivati i u narednim mjesecima. Imat će varijablinu veličinu. Možemo očekivati i da će njihova pojava biti bez najave, brza. Ne možemo predvidjeti lokacije gdje ih možemo očekivati. Došli smo do zaključka da su vrtače velika opasnost za stanovnike. Krenuli smo, moje kolege i ja, s ispitivanjima s kojima smo nastojali prepoznati metode kojima bismo prepoznali anomalije i moguće urušavanje na mjestima. Proučavali smo anomalije u podezmlju kod najveće vrtače. Moguće je, kod te vrtače, da je riječ o starj vrtači koja je bila prije dolaska stanovnika. Nadam se da ćemo moći predvidjeti pojavu novih vrtača. Na taj način ćemo se s kolegama u sinergiji korištenjem raznih metoda i terenskim snimanjima iz zraka i korelacijom podataka omogućiti prepoznavanje geološke opasnosti", rekao je Tomljenović.

Broj novozaraženih od koronavirusa u 24 sata

Ministar zdravstvaVili Berošrekao je: "2270000 je broj preminulih u svijetu. Danas je 516 novozaraženih u Hrvatskoj. U Sisačko-moslavačkoj je 26 novozaraženih u 24 sata. 14 218 osoba je u samoizolaciji. 1196 osoba je na bolničkom lječenju. Brojke su stabilne, smanjuju se. Sve više osoba koje su preboljele Covid-19 traže liječničku pomoć zbog post-Covid simptoma. Liječe se u post-Covid ambulantama. Najčešće se traže pulmolozi, neurolozi, psihijatri i kardiolozi kod post-Covid simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

91956 je doza cjepiva aplicirano. Preko 32 tisuća osoba je docijepljeno. U domovima je 37046 doza u domovima za starije isporučeno. 535 prijava je zabilježeno nuspojava. Osobe kojima je protekla najmanje 14 dana od drugog cijepljenja ne podliježu mjeri izlaska iz doma. Sustavno brinemo brigu o drugim bolestima.

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka. 19,3 milijuna je novooboljelih od raka u 2020. u cijelom svijetu. Rak dojke je postao najčešći rak u svijetu. Pozivam građane da se odazovu na preventivne preglede koji su besplatni. Nabavili smo novi, intraoperativni uređaji za zraćenje koji će biti u Klinici za tumore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjesec dana bilježimo pad od 46% zaraženih od koronavirusa. Pred nama su novi sojevi, izazovi  s cjpivima. Oslanjamo se na epidemiološke mjere", rekao je Beroš. 

Epidemiološke mjere

Ministar Davor Božinović rekao je: "Doneseno je 11 odluka od prošle sjednice. Odluke donesene primijenjuju se na području cijele RH i vrijede do 15. veljače. Dopušteni su treninzi i rekreacije na otvorenom. Dozvoljene su utakmice ali bez gledatelja. Sukladno uputama županijski stožeri od 1. veljače viših razreda osnovne škole omogućili su povratak u škole. 78 nepravilnosti i 101 usmeno upozorenje od prošle je sjednice utvrđeno zbog nepoštivanja epidemioloških mjera. 1 je kaznena prijava i 3 nepoštivanja ilegalnog otvaranja teretana ovog tjedna". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

100 tona je izdano zaštitne opreme za Covid-19, dodao je Božinović.  Iz Kine je pristiglo 13 kontejnera sa zaštitnom opremom. 

Autocesta Zagreb-Sisak

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da su pripremili dovrštak zaključka za Autocestu Zagreb-Sisak kojim će se ubrzati projekt i biti primaran. Hrvatske autoceste d.o.o bit će odgovorne za to. 300 milijuna kuna je vrijedan projekt, koji bi trebao biti gotov dvije godine od potpisivanja ugovora. Time izravno Vlada pomaže stanovništvu pogođenom razornim potresom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo