VIDEO: / Povici iz kaveza - zaustavite Horvatinčića!

Radi se o mirnom prosvjedu u centru Zagreba koji će potrajati 'koliko treba', da bi se zaustavili radovi kontroverznog poduzetnika Tomislava Horvatinčića.

22.1.2010.
13:08
VOYO logo

Organizatori su udruge "Zelena akcija" i "Pravo na grad" koji već godinama upozoravaju da će krupni kapital izgurati pješake iz samog centra grada, čije je poglavarstvo besplatno ustupilo ulicu za izgradnju prilaza privatnoj garaži, odnosno uskratilo gradu pješačku zonu na ruku privatnom investitoru.

"U kavezu konkretno nas troje čuvamo ovo drvo", kazao nam je profesor Hrvoje Jurić sa Filozofskog fakulteta, grleći stablo koje će biti srušeno ne bi li se izgradila rampa za ulaz u garažu kompleksa u izgradnji na Cvjetnome trgu. Prijeti mu rušenje, a zbog radova koji su danas spriječeni prosvjednom, s Varšavske bi se ulice uklonile klupe i iskopala jama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dan D i treba spriječiti tu akciju. Ostat ćemo do daljnjega", kaže on. Tvrdi da mu neće smetati hladnoća i snježne pahulje: "To su sitnice, na to nećemo misliti".

Snimio i montirao Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazočili smo scenu bacanja boce ledenog čaja prosvjednicima koji su se popeli na drveće. Kažu da ih ne žulja sjedenje na granama i da su se dobro obukli i pripremili za čekanje. Hrana će im se dobavljati kroz rešetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ignorirana žalba stanara

Iako je tek počeo teći dvotjedni rok za žalbu stanara radovi su jutros otpočeli, a onda su došlo sedamdesetak prosvjednika. Kažu da nema reakcije Ministarstva graditeljstva i drugih nadležnih institucija od kojih očekuju da zaustave radove, a predsjednik "Zelene akcije" Tomislav Tomašević novinarima je ispričao kako je Grad Zagreb, da bi omogućio početak radova, jučer izdao rješenje sam sebi. Tvrdi da će na konferenciji za medije iznijeti informacije o tome zašto je projekt "Cvjetni prolaz" danas nezakonit.

Na Cvjetni trg došla je i policija koja promatra prosvjed te Horvatinčićevi zaštitari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našli su se tu i zastupnik u gradskoj skupštini i protukandidat Milana Bandića u utrci za zagrebačkog gradonačelnika Josip Kregar, zastupnik Velimir Srića, Vesna Teršelić iz udruge Documenta, Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatske, šef Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić, glumac Vili Matula i druge javne osobe koje su se protivile projektu "Cvjetni prolaz". Očekuje se i dolazak SDP-ovaca Ive Jelušića i Jurice Meića.

'Bandićeva kuhinja'

"Mislili smo da se ne može ni Bandića zaustaviti pa ga se zaustavilo", kaže nam glumac Matula, koji smatra da je "ovaj cijeli projekt Bandićeva kuhinja", jer "nema nikakvog javnog interesa u ovom projektu" te zaključuje da se radi o simbolu korupcije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siguran je da prosvjed može dovesti do preokreta u odnosu na činjenicu da je Horvatinčić izborio sve nužne dozvole za projekt, a s tako misli i Pusić.

"Upravo zato što su institucije ovo odobrile su potrebni ovakvi izrazi građanskog neposluha jer su vrlo često te institucije u sprezi s onima koji iz ovakvih stvari hoće profitirati", kazao je predsjednik udruge GOLJP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su dobili informaciju da su stanari podnijeli žalbu protiv rješenja gradskog ureda kojim su toj tvrtki dozvoljeni građevinski radovi Varšavskoj ulici, Uprava Hoto Grupe zaustavila je radove, priopćio je HOTO.

Navode da su radnici Tehnike započeli s pripremnim radnjama u Varšavskoj ulici na temelju rješenja Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdane 30. srpnja 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dozvolom odobrena izgradnja ulazno-izlazne rampe, energetskog kanala i nove podzemne transformatorske stanice u Varšavskoj. Nakon provedbe postupka javne nabave i sklapanja Ugovora o izvođenju radova s tvrtkom Tehnika, Gradski ured za prostorno uređenje jučer je donio rješenje kojim se odobrava zauzimanje dijela javne prometne površine u Varšavskoj ulici radi izvođenja građevinskih radova.

Stoga su radnici Tehnike započeli s pripremnim radnjama podizanja zaštitne ograde koje su, zbog podnesene žalbe, zaustavili do odluke nadležnog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U realizaciji donijetog Zaključka Grada Zagreba o utvrđenju javnog interesa cjelokupnog projekta, HOTO GRUPA d.o.o. u ovom dijelu sudjeluje kao osiguravatelj financijskih sredstava radi plaćanja izvođača radova, uz već ranije ugovoreno financiranje cjelokupne projektne dokumentacije, izgradnje građevinskog dijela energetskog kanala nove podzemne transformatorske stanice, kao i financiranje zamjene i obnove postojećih plinskih instalacija u Varšavskoj ulici", navodi HOTO grupa.

Prethodni članak:

arti-200908120304006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo