VIDEO: / Počeo štrajk na Filozofskom

6.7.2011.
11:05
VOYO logo

Oko 9.30 sati bubnjanjem na Filozofskom fakultetu štrajkaši su na pročelju zgrade razvukli transparente: na jednom od njih piše 'Upisnine=školarine za sve', a na drugom, koji je toliko velik da ga je postavljalo desetak studenata, piše 'U obranu javnog dobra!'. Unutar fakulteta izvješen je već poznati transparent Akademske solidarnosti 'Jedan svijet, jedna borba'.

Na konferenciji za medije održanoj u 10 sati čelnici Akademske solidarnosti potom su poručili, govoreći o odnosu s ministarstvom, kako je najbolji pokazatelj izigravanja demokratske procedure dogovor koji je postignut između rektora Alekse Bjeliša i ministra Radovana Fuchsa o formiranju radne skupine, da bi nekoliko dana nakon tog obećanja Fuchsovo ministarstvo uputilo u proceduru zakone bez ikakve revizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesori u štrajku su poručili i kako se ne boje prijetnji ministarstva o neisplati plaće, jer se "ministarstvo prevarilo". Objasnili su kako se u procesu mirenja ministarstvo kao poslodavac proglasilo nenadležnim, "pa je onda valjda nenadležno i za sankcije". Kazali su i kako se toplo nadaju da će saborski odbor, kojemu će danas predati knjigu dokumenata u kojoj objašnjavaju zašto se protive prijedlozima zakonima, dati negativno mišljenje i tako spriječiti njihovo donošenje.

'Idemo na godišnji baš kao i saborski zastupnici'

U Akademskoj solidarnosti nisu htjeli otkriti broj djelatnika akademske zajednice koji su u štrajku, "zbog manipuliranja u medijima". Na pitanje o mogućem odlasku na godišnji odmor, štrajkaši su kazali kako će ga iskoristiti "baš kao i saborski zastupnici", te da je moguća suspenzija štrajka od 21. srpnja do jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, štrajk je pokrenut u znak otpora prijedlozima zakona o visokom obrazovanju, znanosti i sveučilištu, koje u sindikatu smatraju neprihvatljivima, jer ne uvode besplatno obrazovanje. Optužili su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za krivotvorenje popisa institucija koje su podržale te zakonske prijedloge, za obmanjivanje javnosti informacijom da EU traži od Hrvatske nove (i baš takve) zakone, za nametanje novih zakona akademskoj zajednici usprkos njezinu dugotrajnom i snažnom otporu, te za naručivanje medijske hajke protiv akademske zajednice.

Iako u štrajku, fakultet je otvoren, a kako je i najavio dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras, administracija radi i biblioteka je otvorena, a maturanti će se moći normalno upisati na fakultet. No, neće se održavati ispiti, obrane diplomskih i magistarskih radova, kao ni konzultacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, s Pantovčaka su objavili da će čelnike Akademske solidarnosti primiti i predsjednik Ivo Josipović, u 16.30 sati. U Akademskoj solidarnosti kažu da će sastanak biti čisto informativnog karaktera.

Također, i Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je, nakon poduže sjednice, zaključio kako su nacrti zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu i u najnovijem obliku neprihvatljivi, jednako kao i procedura njihova donošenja. Naime, Senat je zaključio da će Sveučilište u Zagrebu odgodit će početak nove akademske godine budu li usvojeni sporni zakonski prijedlozi u sadašnjem obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat Akademska solidarnost u četvrtak, 7. srpnja 2011. u 11 sati u Konferencijskoj dvorani nove Knjižnice (2. kat) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstavit će knjigu Zašto štrajkamo?.

U knjizi se rasvjetljuju važni, ali skriveni aspekti novih zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokome obrazovanju i sveučilištu, te njihovo djelovanje na akademsku zajednicu, ali i njihov dalekosežni utjecaj na društvo u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201011220227004-Štrajk na fakultetima

Vezani članci:

arti-201107050239006 arti-201107050708006 arti-201106210939006 arti-201106200905006 arti-201106280185006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo