VIDEO: / Počelo uvođenje biometrijskih putovnica

Sve policijske uprave i postaje od 18.

15.1.2010.
18:58
VOYO logo

Osim što će imati višu razinu zaštite, nove su putovnice i skuplje pa će ih građani u redovitu postupku plaćati dvostruko skuplje od "stare", odnosno 320 kuna uz 70 kuna upravnih pristojba, a u žurnom postupku 410 kuna s još 220 kuna upravne pristojbe.

"Stare" putovnice vrijede do isteka roka valjanosti. No, iako zasad nije obvezna biometrijska putovnica, primjerice, u SAD, kad ukine vize za hrvatske građane, bez vize će se moći ući samo s biometrijskom putovnicom, kazao je Žarko Katić iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.infopunkt.tv/embed.php?id=1384&video=2&bgcolor=FFFFFF&sirina=596

U MUP-u se nadaju da neće biti gužve na šalterima za izdavanje novih putovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani će izdavanje novih putovnica moći zatražiti u bilo kojoj policijskoj postaji u Hrvatskoj, a ne samo po mjestu prebivališta kao do sada.

Inače, prve biometrijske putovnice počele su se izdavati još od kraja lipnja prošle godine, ali samo u Petrinjskoj ulici u Zagrebu i do kraja 2009. izdano ih je 3847. U prosjeku se na godinu izda oko 300.000 putovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak rekao je da će biti gotovo nemoguće krivotvoriti novu putovnicu. Nemoguće je izmijeniti i podatke u čipu, zbog čega u slučaju promjene osobnih podataka treba mijenjati i putovnicu.

Naime, osobni podatci građana zapisani su u čipu na strogo definiran i siguran način, a korisniku je nevidljiv jer se nalazi unutar višeslojne stranice s podatcima vlasnika, načinjene od specifičnog polimernog materijala, polikarbonata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobne podatke građani više neće sami unositi putem obrazaca, već će se prenositi iz informacijskog sustava MUP-a.

Hrvatska je uz Francusku i Njemačku treća zemlja koja je uvela biometrijske putovnice druge generacije koje za razliku od onih prve generacije, osim slike u čipu imaju pohranjene i otiske prstiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stare putovnice još će se izdavati u diplomatskim misijama i konzularnim uredima koji nisu osigurali tehničke uvjete. No u MUP-u kažu da se žurno radi na njihovu osposobljavanju za izdavanje novih putovnica.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo