VIDEO: / 'Novac iz fonda ne damo za kocku i proizvodnju pića'

Dužnici državi i poduzeća koja su na dan 30. lipnja 2008.

28.1.2010.
15:58
VOYO logo

Premijerka Jadranka Kosor izvijestila je na početku rasprave o utvrđivanju kriterija za modele financiranja kod mjera za gospodarski oporavak da je Hrvatska narodna banka poslovnim bankama spustila razinu obvezne rezerve za jedan posto, što znači da je bankama oslobođeno ukupno tri milijarde kuna.

Od tri milijarde, posredstvom HBOR-a, poslovne banke dužne su dvije plasirati u gospodarstvo kroz kredite, dok milijardu mogu potrošiti kako žele. S obzirom da će kredite poduzetnicima HBOR financirati s 30 posto, a poslovne banke 70 posto, maksimalni kreditni potencijal koji proizlazi iz ovog modela je šest do šest i pol milijardi kuna. Ovim će se modelom odobravati krediti na rok od dvije do pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi krediti prvenstveno su namijenjeni poduzećima koja imaju šanse za oporavak, ali nemaju dovoljno novca za obrtna sredstva. Time bi se trebala povećati njihova likvidnost, proizvodnja, a time i broj radnih mjesta.

http://www.infopunkt.tv/embed.php?id=1420&video=4&bgcolor=FFFFFF&sirina=596

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimum koji se može (ali neće) izvući iz drugog modela – 8 milijardi

U slučaju Modela B, odnosno modela jamstvenog fonda, država će preuzeti na sebe dio kreditnog rizika poslovnih banaka, i to u visini od dvije milijarde kuna.

S tim može garantirati za minimalno 4 milijarde kuna podignutih kredita, a ukoliko bi poduzetnici tražili jamstva za samo 25 posto kredita, onda bi ovaj fond mogao poslužiti za podizanje maksimalnih 8 milijardi kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnicima će se na ovaj način dati na raspolaganje minimalne četiri milijarde kuna, prvenstveno za investicijske projekte, obrtna sredstva i reprogram kredita podignutih nakon 1. srpnja 2008. godine.

Ministar financija Ivan Šuker izrazio je nadu će kod banaka "prevladati razum u formiranju kamatne stope" koje će biti prihvatljive poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno se neće kreditirati poduzetnici koji se bave točenjem pića, klađenjem i kockanjem", naglasio je Šuker, dok je Kosor izjavila kako kredite neće dobiti ni dužnici državi i poduzeća koja su na dan 30. lipnja 2008. bila u problemima, odnosno nisu podmirivala svoje dugove. Ne smiju, naime, biti zaduženi u visini temeljnog kapitala trgovačkog društva.

Prve aukcije za ova sredstva održat će se već 16. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.infopunkt.tv/embed.php?id=1420&video=5&bgcolor=FFFFFF&sirina=596

221 jedinica lokalne samouprave mora rezati plaće

U saborsku proceduru upućen je i konačni prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, koji bi, najavila je Kosor, mogao biti i uvod u smanjenje broja općina ukoliko se ocijeni da je to potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Davorin Mlakar izjavio je kako "masa sredstava za plaće ne može iznositi više od 20 posto sredstava", te da će primjenom ovog zakona 221 jedinica lokalne samouprave morati smanjiti sredstva za plaće, što je prvi korak u organiziranju lokalne samouprave.

Ministar Đuro Popijač na sjednici Vlade potvrdio je da je menadžment Uljanika iskazao interes za kupnju tog brodogradilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo